Mechelse primeur: eerste 16K virtual reality productie

Mechelse startup Soulmade heeft, in samenwerking met Nokia Bell Labs, de allereerste virtual reality productie met een beeldresolutie van 16K (zestien keer beter dan 4K) gemaakt.

Trefwoorden: #4K, #16K, #Nokia Bell Labs, #postproductie, #Soulmade, #virtual reality, #VR-headsets

Lees verder

Techniek

( Foto: © Kevin Lau )

ENGINEERINGNET.BE - Soulmade, een jong Mechels bedrijf, is erin geslaagd om een virtual reality productie te realiseren met een beeldresolutie van 16K, een wereldprimeur.

In samenwerking met Nokia Bell Labs creëerde Soulmade een virtuele ervaring in de ruimte, waarbij je als kijker verschillende locaties op een ruimteschip tot in de kleinste details kan bewonderen.

Eerder dit jaar ontwikkelde de Belgische afdeling van Nokia Bell Labs, de onderzoeksdienst van Nokia, een manier om cinematografische VR-video met een resolutie tot 16K te streamen naar smartphone VR-headsets.

Deze headsets kunnen nog geen 16K beelden tonen of verwerken, maar zo kan je als kijker wel al tot achtmaal inzoomen op het beeld, zonder kwaliteitsverlies. De nieuwe oplossing gebruikt de rekenkracht van de edge cloud infrastructuur om de video stream voortdurend aan te passen aan het deel waar de kijker op dat moment naar kijkt. Het systeem reageert op veranderingen in kijkrichting en zoom met minimale wachttijd en optimaliseert zo de kijkervaring.

Productiebedrijf Soulmade kreeg de opdracht van Nokia Bell Labs om, met behulp van hun 16K streamingtechniek, unieke content te produceren die het volle potentieel benut van de hoge resolutie en de gedetailleerde zoom.

Marijn Goossens, mede-oprichter van Soulmade: “De grootste uitdaging was de postproductie. Twee bijzonder goed uitgeruste computers hadden elk honderd uur nodig om ons ruw beeldmateriaal om te zetten naar beelden die we konden tonen op een VR-bril. Met onze ruimtefilm hopen we kijkers op een toegankelijke manier in contact te brengen met 16K beelden”.

Ook het grote publiek krijgt dit jaar een kans om het ruimteschip te verkennen in 16K. De Europese Unie zet een project op poten genaamd MediaRoad (informatie via onderstaande link), met als doel het bevorderen en promoten van nieuwe technologieën op de markt.