• 10/01/2018

Compacte MAGNUM-stootdempers van ACE beveiligen raffinaderij

Overdruk in pijpleidingen in raffinaderijen kan rampzalige gevolgen hebben. In het onwaarschijnlijke geval van overdruk moeten veiligheidsventielen daarom pijlsnel geopend kunnen worden.

Trefwoorden: #ACE, #beveiligen, #MAGNUM-stootdempers, #raffinaderij

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van elektrische aandrijfsystemen en remmen is echter meestal verboden, omdat een klein vonkje al kan leiden tot een explosie. Pneumatische aandrijvingen zijn normaalgesproken te langzaam en daarom niet geschikt.

De bedrijven Doedijns Group International (DGI) en ACE Stoßdämpfer GmbH zijn er echter in geslaagd om deze gevaren met een oplossing op maat het hoofd te bieden.
In de Yanbu raffinaderij, de op een na belangrijkste havenstad van Saudi- Arabië, zorgen speciale compressoren voor de verdichting van gas en maken het vloeibaar. De compressoren moeten ervoor zorgen dat de druk in de buizen constant blijft. Is de druk te laag, dan worden ze automatisch ingeschakeld, is de druk te hoog, dan worden ze uitgeschakeld.

Om te zorgen dat de compressoren de druk zo gelijk mogelijk houden en tegelijkertijd optimaal tegen overdruk zijn beschermd, ontwikkelt het Nederlandse bedrijf DGI een afsluiter met een pneumatische actuator. Het bedrijf produceert deze in de eigen fabriek en levert het aan raffinaderijen over de hele wereld. Als daar het pneumatische besturingssysteem onverhoopt uitvalt of beschadigd raakt, zijn ter beveiliging van de installaties de afsluiters ingebouwd.

Mochten de compressoren onverhoopt niet afschakelen bij de gewenste druk in de gasleiding, dan zou de druk in deze leidingen onverantwoord hoog oplopen met alle mogelijke gevolgen van dien. In dat geval moeten de afsluiters razendsnel openen. In combinatie met deze modules worden hydraulische industriële stootdempers gebruikt.

Zij dienen voor het absorberen van de energie, die bij het openen van de veiligheidsventielen vrijkomt. De stootdempers remmen daarbij de zuigerstangen van de pneumatische cilinders af, die zorgen voor het openen van de veiligheidsventielen.

50 keer sneller open met speciale veiligheidsventielen
Als we naar de details kijken, dan is het bijzondere van deze constructie de snelheid waarmee de afsluiters in noodgevallen geopend worden. Normalerwijze geschiedt dit met 1 seconde per inch. Bij de raffinaderij in de haven van Yanbu zijn de pijpleidingen en daarmee ook de vereiste ventielen met 24 inch echter heel groot.

Daarmee duurt het 24 seconden voordat het veiligheidsventiel helemaal geopend is. Dat is in noodgevallen veel te langzaam. In Yanbu moest het tempo zo´n 50 keer hoger liggen. En daarin lag meteen het kernprobleem voor de ingenieurs.

Christian Junghans, productmanager industriële stootdempers bij ACE, vertelt: “Dergelijke noodgevallen komen bijna nooit voor, maar een keer is al genoeg om de volledige constructie te verwoesten.” Met de MAGNUM industriestootdempers van ACE werd hiervoor een pasklare oplossing gevonden.

Kinderspel voor industriële MAGNUM-stootdempers
Door het compacte formaat van de actuators koos het constructieteam voor industriële stootdempers van ACE van het type MA3325EUM, die in dit geval alleen bij een calamiteit in werking treden. Zij remmen de zuigerstang van de pneumatische cilinder af, als de afsluiters in geval van nood binnen een halve seconde open moeten gaan.

Daarbij komt de stang van de luchtcilinder met volle kracht terecht op de stootdemper. Deze moet dan in staat zijn om de horizontaal bewegende zuigerstang in bedwang te houden. De MAGNUM-stootdemper van ACE fungeert daarbij als laatste man, als de compressor bij overdruk niet vanzelf uitschakelt.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.