Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

Trefwoorden: #DECHEMA-prijs, #microkanaalsystemen, #Timothy Noël

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - TEDx Talks )

ENGINEERINGNET.BE - Timothy Noël is een van de toonaangevende experts op dit gebied, dat in de toekomst kan worden gebruikt voor de synthese van fijnchemicaliën, actieve farmaceutische ingrediënten of voor de activering van koolstofdioxide voor de synthese van zogenaamde solar fuels.

De DECHEMA-prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro en wordt jaarlijks uitgereikt voor uitmuntend onderzoek op het gebied van chemische technologie, procestechnologie, biotechnologie en chemische apparatuur. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 juni 2018 op ACHEMA, het wereldforum voor chemische technologie, procestechnologie en biotechnologie in Frankfurt, Duitsland. DECHEMA is de Duitse Vereniging voor Chemische Technologie en Biotechnologie.

Noël werd geboren in 1982 in Aalst en ontving zijn Masterdiploma (Industrial Chemical Engineering) in 2004 van de KaHo Sint-Lieven in Gent. Vervolgens stapte hij over naar de Universiteit van Gent voor promotieonderzoek bij het Laboratorium voor organische en bio-organische synthese (2005-2009). Noël ging daarna naar het Massachusetts Institute of Technology (MIT, VS) als Fulbright Postdoctoral Fellow.

In 2011 werd hij universitair docent aan de TU Eindhoven in Nederland, waar hij vanaf 2017 universitair hoofddocent is. Volgens prof. Volker Hessel (TU/e) is de DECHEMA-prijs een van de hoog aangeschreven prijzen op Europese schaal.

Geïnspireerd door bladeren die het invallende zonlicht verzamelen en deze energie gebruiken om chemische stoffen te produceren, heeft Noël fotomicroreactoren voor zonne-energie ontwikkeld en gecombineerd met microkanalen.

Met luminescente kleurstoffen in een transparante gastheer wordt zonlicht verzameld, omgezet en geconcentreerd op kleine ingebedde vloeistofkanalen. Deze technologie heeft het potentieel om een enorme verscheidenheid aan reacties te katalyseren.

Het schept kansen voor milieuvriendelijke en goedkope productie van chemicaliën en medicijnen, zonder complexe productiefaciliteiten of zelfs zonder elektrische energie.