Agoria Smart City Award voor stadsapp ’Sint-Truiden’

Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, reikte voor de vierde keer de Smart City Awards uit aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties.

Trefwoorden: #5G, #Agoria, #applicatie, #digitaal, #Sint-Truiden, #smart city, #Smart City Award

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - De federatie helpt steden en gemeenten in de uitwerking van smart cities-projecten en ondersteunt hen met goede voorbeelden uit binnen- en buitenland. Een jury van 5 onafhankelijke experts heeft 21 kandidaat-projecten uit heel België onderzocht en beoordeeld, waarvan Sint-Truiden de Agoria Smart City Award in de wacht sleept.

De stadsapp 'Sint-Truiden' is uniek in Vlaanderen omdat het de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID toepassing in Europa op smartphone.

Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stadsapp, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap kunnen communiceren met elkaar. Door de koppeling met de elektronische identiteitskaart maakt de applicatie de identiteit van de burgers mobiel.

Er was ook een bekroning voor vier andere steden. Zo brengt Brugge via slimme bromfietsen het bovengronds parkeren in kaart, gaat Brussel voor betere verkeersdoorstroming en minder luchtvervuiling door slimme verkeerslichten, beheert Gerpinnes (Henegouwen) haar begraafplaatsen online en installeerde Musson (Luxemburg) slimme meters voor water en elektriciteit.

Ook Ericsson en Corda Campus krijgen een prijs. Zij lanceerden vorig jaar de eerste 5G-Life Campus in Hasselt om innovatieve applicaties uit te testen op 5G technologieën. De nieuwe 5G-Life campus biedt onderdak aan Belgische spelers om toepassingen op 5G te ontwikkelen voor industrie en maatschappij.