Voedingsindustrie op zoek naar groei in Canada

14 Belgische voedings- en drankenproducenten zijn mee vertrokken op staatsbezoek naar Canada. Deze bedrijven zoeken er opportuniteiten om verder te groeien op een veelbelovende markt.

Trefwoorden: #bier, #Canada, #chocolade, #diepvriesgroenten, #export, #Fevia, #staatsbezoek, #voedingsindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: © The Barry Callebaut Group )

ENGINEERINGNET.BE - De export van Belgische voeding en dranken naar de Canadese markt groeide de voorbije jaren met gemiddeld 10% per jaar en de invoering van het CETA handelsverdrag creëert nog extra opportuniteiten.

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, wil dit in de kijker plaatsen met het promotiemerk “Food.be - Small country. Great food.”

Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia: “Op dit moment is Canada onze vierde belangrijkste verre afzetmarkt, goed voor een omzet van 133 miljoen euro. Vooral bier en chocolade doen het erg goed maar we zijn ervan overtuigd dat er nog meer groeipotentieel ligt voor onze kwalitatieve en innovatieve producten.”

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Reynders erkent het belang van Belgische voeding en dranken voor het imago van België in het buitenland. Hij zal de producten van de deelnemende voedingsbedrijven dan ook in de schijnwerpers zetten tijdens de officiële recepties in Ottawa en Montreal.

Jaarlijks gaat er zo’n 8 miljoen kg Belgische chocolade richting Canada. Bijna de helft van de export komt dan ook uit chocolade en zoetwaren. Maar het is vooral het Belgische bier dat de voorbije jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen bij de Canadezen.

Sinds 2000 is de hoeveelheid bier dat vanuit België naar Canada vloeit vertienvoudigd tot 46 miljoen liter per jaar. Toch is er nog werk aan de winkel, de import van bier is namelijk in handen van staatswinkels, wat de groeimogelijkheden voor onze brouwers beperkt.

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois: “De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in Vlaanderen. Export wordt steeds belangrijker voor haar groei en een voorwaarde om de werkgelegenheid op peil te houden. FIT sloot daarom onlangs een structureel partnerschapsakkoord met Fevia Vlaanderen om onze voedingsbedrijven te ondersteunen in hun internationale ambities.”

Naast chocolade en bier staat ons land ook sterk op gebied van diepvriesgroenten, -fruit en -kruiden met het West-Vlaamse Ardo, Belberry Preserves met een gamma van meer dan 200 producten, het innovatieve Cosmofarma met superfoods met vegan en vegetarische voedingssupplementen, ...