Dana neemt GKN Driveline over

Het Amerikaanse Dana en de Driveline divisie van het Engelse GKN plc fuseren tot Dana plc, die een globale leider moet worden in o.a. elektrische aandrijflijnen voor voertuigen.

Trefwoorden: #aandrijfassen, #automotive, #DANA, #fusie, #GKN Driveline

Lees verder

Techniek

( Foto: GKN Driveline )

ENGINEERINGNET.BE - Dana, dat in 1904 opgericht werd, meer dan 30,000 mensen tewerkstelt en in 2017 voor 7.2 miljard dollar verkocht, wil hiermee sterker in de markt staan en een wereldleider in aandrijflijnen zijn voor voertuigen in de verschillende submarkten van lichte voertuigen, businessvoertuigen en off-highway.

De deal -goed voor een $6,1 miljard- brengt complementaire technologie bijeen en zal het aanbod verder opentrekken maar resulteert ook in gezamenlijke verkoopcijfers van 13,4 miljard dollar en versterkt de globale positie in belangrijke markten zoals China. Synergieën zouden op vrij korte termijn kostenbesparingen van jaarlijks 235 miljoen dollar kunnen opleveren.

GKN Driveline is marktleider in drie productsegmenten van lichte voertuigen: gecombineerde aandrijfassen met constante snelheid, all-wheel-drive systemen en elektrische aandrijvingsoplossingen. De deal omvat ook GKN's Off-Highway Powertrain Services business.

GKN Driveline telt zo’n 35.000 medewerkers die actief zijn in 23 landen en in 61 fabrieken, o.a. in China via de joint venture Shanghai GKN Huayu Driveline Systems (SDS). In 2017 was het goed voor een verkoop van $6.2 miljard. De overeenkomst moet nog voorbij de aandeelhouders en de regelgever maar de bedrijfsleiding hoopt alles in kannen en kruiken te hebben in de tweede helft van 2018. Het moederbedrijf GKN wil met deze uitsplitsing tegelijk een volledige overname door Melrose Industries afweren.

Het hoofdkwartier van Dana plc komt in het Verenigd Koninkrijk.