Irwin Jacobs ontvangt imec Lifetime of Innovation Award

imec heeft aangekondigd dat het de Lifetime of Innovation Award 2018 zal uitreiken aan Dr. Irwin Jacobs, medeoprichter en voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Qualcomm.

Trefwoorden: #chiptechnologie, #imec, #Irwin Jacobs, #Lifetime of Innovation Award, #mobiele communicatie, #Qualcomm

Lees verder

Nieuws

( Foto: © imec )

ENGINEERINGNET.BE - Deze jaarlijkse industriële onderscheiding wordt uitgereikt aan personen, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de chipindustrie. De officiële uitreiking zal plaatsvinden tijdens het Imec Technology Forum op 23 mei in de Antwerpse Elisabethzaal.

Luc Van den hove, President en CEO van imec: “Irwin Jacobs’ vele technologische bijdragen hebben de basis gelegd voor het ontstaan van de huidige mobiele communicatie-industrie en de bloeiende markten die hierdoor ontstaan zijn.”

Jacobs begon zijn loopbaan als assistent en later professor elektrotechniek aan MIT, en daarna als professor in computer- en ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van California in San Diego, waar hij meeschreef aan het lesboek Principles of Communication Engineering, dat als een standaardwerk beschouwd wordt.

Hij startte zijn industriële loopbaan als mede-oprichter van Linkabit, dat oplossingen ontwikkelde voor satelliet-encryptie, en was in 1985 mede-oprichter van Qualcomm, waar hij CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur bleef tot zijn pensioen in 2009.

Verder ontving hij talrijke onderscheidingen waaronder “the National Medal of Technology and Innovation”, “the Marconi Prize”, en “the Carnegie Medal of Philanthropy” en is eredoctor aan 9 verschillende universiteiten, waaronder de National Tsing Hua University in Taiwan.


Over deze award
imec reikt sinds 2015 jaarlijks een Lifetime of Innovation Award uit. De eerste laureaat was Dr. Morris Chang van TSMC, wiens chipproductie- (foundry) model de basis vormde voor het ontstaan en de bloei van fabless bedrijven, systeembedrijven die hun chips extern laten produceren.

In 2016 ontving Gordon Moore, de oprichter van Intel en de uitvinder van de wet van Moore, de onderscheiding. De wet van Moore stuwt sinds 1965 de chipindustrie voort naar steeds snellere, goedkopere en krachtigere chiptechnologie.

Dr. Kinam Kim werd in 2017 onderscheiden voor zijn bijdrage aan de ontwikkelingen in de geheugentechnologie en zijn visionair leiderschap van Samsung.