Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Trefwoorden: #5G, #5G-netwerken, #connectiviteit, #mobiele data, #netneutraliteit, #onderzoek, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Toekomstige 5G-netwerken zullen allerlei soorten connectiviteit bieden en verschillende combinaties van lage latentie, hoge bandbreedte en extreem hoge betrouwbaarheid.

Deze differentiatie lijkt op gespannen voet te staan met de Europese netneutraliteitsregels dat internet serviceproviders verplicht alle internetverkeer gelijk te behandelen.

De Nederlandse onderzoeksinstelling TNO onderzocht drie cases in het kader van connectiviteit en 5G, waarbij het gaat om korte vertragingen (latenties), hoge bandbreedte en hoge betrouwbaarheid van de connectiviteit:

  1. Virtual Reality in media en entertainment.
  2. Kritische communicatie in openbare veiligheid.
  3. Geautomatiseerd rijden.

Er is voor deze drie cases een model ontwikkeld met belangrijke 5G-technologische elementen zoals slicing, edge computing en Quality of Service (QoS) differentiatie.

Netwerk slicing is bijvoorbeeld een 5G-technologie die mobiele operators kunnen gebruiken ter ondersteuning van verschillende diensten en toepassingen. De analyse van TNO laat zien dat het gebruik van slicing zal variëren.

Het gevolg is dat het gebruik van slicing-technologie in een netwerk van mobiele operators kan leiden tot regels voor Internet Access Service, voor gespecialiseerde diensten of beide, afhankelijk van de diensten en toepassingen die worden ondersteund.

Maar het is niet mogelijk om tot algehele beoordelingen te komen, omdat dit afhangt van de specifieke combinatie van diensten, toepassingen en netwerkarchitectuur. Dit geldt voor netwerk slicing, maar ook voor andere belangrijke 5G-technologieën zoals QoS-differentiatie.


Sponsors van de studie zijn: het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt, KPN, T-Mobile, Nokia, Ericsson, Huawei en de Nederlandse branchevereniging FME.