Brussels Airport en De Lijn starten proefproject met zelfrijdende bus

Na de zomer van 2019 starten de testen zonder passagiers bij de Nederlandse constructeur 2GetThere in Utrecht en begin 2020 komt de shuttlebus naar Brussels Airport voor verdere testen.

Trefwoorden: #2GetThere, #Brussels Airport, #De Lijn, #shuttlebus, #Utrecht, #zelfrijdende bussen

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - De raad van bestuur van De Lijn en het directiecomité van Brussels Airport Company hebben het licht op groen gezet voor het proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven. Het voertuig dat hiervoor wordt ontwikkeld, zal een van de eerste zijn die in België rijdt in volledig gemengd verkeer.

De Nederlandse constructeur 2GetThere zal de komende weken het project opstarten. Ontwikkeling en testen van de technologie vindt plaats tot midden 2020. In het najaar van 2019 houdt de constructeur de eerste voertuigtesten op de eigen terreinen in Utrecht.

Als alles goed verloopt, komt de eerste zelfrijdende bus rond nieuwjaar 2020 naar Brussels Airport voor verdere testritten op de luchthaven. Het testtraject voor deze ontwikkelingsfase bevindt zich op de Brucargo bedrijvenzone.

De eerste fase met testen en ontwikkeling van de zelfrijdende bus zal twee jaar in beslag nemen. In deze periode kunnen De Lijn en Brussels Airport Company alle nodige veiligheidstesten uitvoeren in verschillende weersomstandigheden en verkeerssituaties. Tijdens de testperiode zullen nog geen passagiers, bezoekers of personeelsleden meerijden.

Bij een positieve evaluatie van de eerste testfase van het project kunnen De Lijn en Brussels Airport Company beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 effectief in te zetten op de luchthaven voor het vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo.

Brussels Airport Company en De Lijn verdelen de projectkosten. De Lijn betaalt de kosten van het natraject van mensen die met het openbaar vervoer (De Lijn, MIVB, NMBS) naar de luchthaven komen.

De luchthavenuitbater neemt de kosten voor zijn rekening voor het vervoer van personen dat niet verbonden is met het openbaar vervoer (personeel, bezoekers of passagiers).