‘Kaizen-driven’ naar de ‘digitale fabriek van de toekomst’

Siemens, dat zelf een digitale fabriek van de toekomst heeft in het Duitse Amberg, doet de maturiteitstest en begeleidt klanten op weg naar hun eigen ‘digital enterprise’.

Trefwoorden: #digitale fabriek, #Industrie 4.0, #Siemens

Lees verder

Magazine

( Foto: Siemens )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Het gehanteerde omvattende traject is inzetbaar in de vijf fasen van de waardenketen: van productdesign tot services. Rode draad is de ‘digital twin’ van het product, de productie én de performantie van de onderneming.

In de Siemens-aanpak zitten eveneens de klassieke zeven dimensies voor het ‘fabriek van de toekomst’-concept vervat, zij het enigszins anders dan bij Agoria. “Siemens gaat uit van een (virtual-real) value chain met vijf fasen: productdesign, productplanning, productengineering, productie en services.

De meerwaarde zit in ‘the global picture’, niet in het belichten van één of enkele deelaspecten zoals IT of planning & scheduling”, aldus Thierry Van Eeckhout, Vice President Sales Digital Factory & Process Industries and Drives Division Siemens NV.

Modelvoorbeeld is de sportschoenenproducent Adidas die Siemens steunde in het digitalisatietraject van de SpeedFactory. “Tot voor kort nam het productieproces ‘from idea to shelf’ anderhalf jaar in beslag. Advanced robotics en added manufacturing maken het nu mogelijk op maat gepersonaliseerde schoenen te maken, waarvan het productieproces amper één week bedraagt.

Time-to-market is spectaculair korter. De nieuwe marktbehoeften matchen niet langer met de klassieke productiemethode in Aziatische landen. De productie wordt daarom gereshored (in dit geval in Duitsland) waardoor de regionale productiviteit verhoogt”, aldus Van Eeckhout.

“Onze aanpak kadert in een holistische benadering, over de grenzen van diverse disciplines heen, waarbij MindSphere, onze cloudoplossing voor IIoT, een sleutelelement is”, aldus Thierry Van Eeckhout van Siemens NV.

Digitale oefening
“In de vijf fasen die de Siemens’ approach vooropstelt, is de digitale oefening en de informatie uit de designfase volledig recupereerbaar in de volgende fase. Wie een volledig digitaal transformatieproces in gang wil zetten, zet beter niet enkel in op één deeldomein.

De echte verbetering zit in het samenbrengen van disciplines, zodat ‘planning’ bv. de data van ‘design’ overneemt en kan opstarten, nog voor de designfase volledig klaar is. We parallelliseren de disciplines in plaats van de huidige seriële aanpak”, zegt Bart Demaegdt, Digitalization Technology Manager Siemens NV.

Consulting
Doel van de digitalisatie is, in lijn met de Kaizen-filosofie, telkens een stukje te verbeteren. “Onze aanpak is zowel toepasbaar op machinebouwers en multinationals als op servicebedrijven, waarbij er telkens diverse divisies betrokken zijn.

Er zijn totaalprojecten met klanten die de volledige value chain doorlopen. Bij anderen blijft het beperkt tot een (bottom-up) deelproject, bijvoorbeeld rond IoT. Onze vorm van consulting is sterk afhankelijk van het digitalisatietraject dat de klant aflegt: van Technical, over Production Process en Digital Enterprise Consulting”, aldus Demaegdt.

De ene maturity check is de andere niet
Siemens is niet de enige die probeert productiebedrijven te overtuigen een audit of maturity check voor een digitalisatietraject te laten uitvoeren.

“De focus is telkens verschillend. Siemens wil de realistische haalbaarheid van zijn verhaal consistent naar de klant overbrengen en de directe inzetbaarheid van zijn digitale oefening zo groot mogelijk houden. Onze meerwaarde halen we uit het feit dat we, met de in eigen huis opgebouwde expertise en multidisciplinaire kennis, de haalbaarheid van voorstellen rechtstreeks kunnen aftoetsen. Siemens is zowel vertrouwd met de shopfloor, de IT-layer, de CAD/CAE/CAM/CFD-layer, de MES/MOM/LIMS/APS-layer, de ERP-layer als de PLM/ALM-layer.

Onze digitalisatie-oplossingen gaan over al deze domeinen heen, onder de noemer ‘Digital Enterprise Suite’. We begeleiden dus de klant in zijn volledig digital-enterprise traject, rekening houdend met zijn infrastructuur en zijn processen”, aldus Van Eeckhout.

Digital twin
Voor een machinebouwer, die machines op maat van zijn klant maakt, zet dit alles op zijn kop. Er wordt aan machineconceptdesign gedaan in een virtuele wereld. Er wordt niet enkel 3D ontworpen maar ook op eenzelfde manier gedynamiseerd en geautomatiseerd.

“De Digital Enterprise Consulting die Siemens aanbiedt, is sterk afhankelijk van het digitalisatietraject dat de klant aflegt”, aldus Bart Demaegdt van Siemens.

De klant kan het concept van zijn machine (de digitale versie van zijn machine) virtueel bekijken, op details inzoomen en al virtueel in gebruik nemen (virtual commissioning). Deze kleine stappen reduceren de time-to-market sterk met een al bij al lage instapdrempel.

Holistische benadering
“De Siemens-approach is een ‘proces’, een oefening waarbij de klant wordt aangespoord om continu op zoek te gaan naar verbetering. Geen project. We willen hierbij ook de lokale productiviteit optimaliseren.

Deze aanpak kadert in een holistische benadering, over de grenzen van diverse disciplines heen, waarbij MindSphere, onze cloudoplossing voor IIoT, een sleutelelement is”, stelt Van Eeckhout.

Bijna dagelijks zijn er in het Siemens Concept Center for Industry in Huizingen klantensessies rond digitaliseringstrajecten.


Door Philip Declercq