Betere samenwerking tussen mens en robot versterkt concurrentiepositie KMO

Onderzoekscentra, Kamers van Koophandel en kennisinstellingen uit België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bundelen hun krachten in een nieuw interregionaal project.

Trefwoorden: #cobot, #collaboratieve robot, #Flanders Make, #HMI, #KMO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Via Interreg Noordwest-Europa kwam een consortium tot stand met 8 organisaties, waaronder Flanders Make en Voka Limburg.

Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie gaat dit in goede banen leiden. Het project biedt KMO’s in de automobiel- en voedingsindustrie de kans om via proeftuinen in herkenbare omstandigheden ervaring op te doen met digitale technologieën. Vervolgens kunnen ze hier met de nodige voorkennis in investeren, en zo hun concurrentiepositie versterken.

Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben de bedrijfjes in onze regio nood aan een flexibele productie, die beantwoordt aan de groeiende vraag naar zeer gepersonaliseerde producten en kleine productseries. Er zijn er echter maar weinig die ten volle beseffen hoe robots die samenwerken met mensen (collaboratieve robots of cobots) hiertoe kunnen bijdragen, waardoor de nodige investeringen achterwege blijven.

Maarten Witters, projectmanager bij Flanders Make: “Collaboratieve robots kunnen een grotere impact hebben op de maakindustrie dan bijvoorbeeld 3D-printing. Ze werken veilig samen met mensen en ondersteunen hen onder meer om met zware lasten om te gaan. Doordat ze veelzijdig ingezet kunnen worden op verschillende taken, spelen ze een belangrijke rol bij flexibele productie.”

KMO’s moeten bewust gemaakt worden van het potentieel van dit soort technologie, door hen uitgebreid te informeren en hen ermee te laten werken in herkenbare omstandigheden via proeftuinen. Zo worden ze overtuigd om hier effectief op in te zetten.

Het project wil zo’n 60 KMO’s in Noordwest-Europa bereiken en zo hun omzet in eerste instantie met naar schatting 50 miljoen verhogen en 125 nieuwe jobs creëren. Hiermee willen we ook bedrijven in de hele regio inspireren en stimuleren om nieuwe technologieën in hun organisatie te implementeren en zo hun concurrentiepositie te versterken.

Dit zal niet alleen voor directe jobs in de maakindustrie zorgen, maar ook bij de hiermee verbonden design-, engineering- en marketingbedrijven.


ACHTERGROND
Flanders Make neemt met het MAKE LAB2 deel aan dit project. Dat is een mobiel onderzoekslaboratorium waar bedrijven kunnen proeven van nieuwe technologieën en van de samenwerking mens-robot.

Bedrijven kunnen hier uittesten hoe een robot zij-aan-zij met een mens werkt, ontdekken wat de meerwaarde van Virtual en Augmented Reality is in een productie-omgeving, hoe een slimme werkpost eruit kan zien en meten of een taak al dan niet te zwaar is.