Derde IN(3D)USTRY show: metaalprinten binnenkort aan zet

In de Fira Barcelona loopt de derde IN(3D)USTRY show. Alles 3D printing! De werkelijke doorbraak van metaalprinten kondigt zich aan.

Trefwoorden: #3D printing, #Barcelona, #HP, #IN(3D)USTRY, #metal, #Trumpf

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - IN(3D)USTRY loopt onder vijf thema’s (advanced manufacturing, mallen, nieuwe materialen, kunststofverwerkers en 3D printing) die over vijf sectoren gelegd worden: gezondheid, luchtvaart, industrie, auto’s en retail. In elke hoek van de beurs lopen conferences die deze thema’s uitdiepen.

Naast de grotere machinebouwers (HP, Arburg, Renishaw en Trumpf) zijn er ook anderen met eigen 3D-printeroplossingen. We zagen o.a. WASP, Discovery3Dprinter, Ultimaker, Formlabs, Formbytes, Sigma, BigRep, ...

Ook toeleveranciers van materialen en bewerkingen dieper in de keten, zoals afwerkingen (o.a. Rössler) en diensten (consultancy, services en printshops,…) spreken er de bezoekers aan. De organisatoren mikken met al dat geweld met name op de KMO.

Interessant in dat verband is wel het AMable project, een EU-consortium dat KMO’s ondersteunt om Additive Manufacturing te exploreren. Een eerste open call is net afgerond. Maar ook Mobility goes Additive dat een netwerk opzet van gebruikers van deze technologieën.

Denk aan trein-, tram- en metrobeheerders waarvan de onderhoudsafdelingen met 3D-printing wel eens serieus hun profijt zouden kunnen doen. Niet alleen omdat ze onderdelen die al lang uit de catalogus van toeleveranciers verdwenen zijn, weer kunnen oproepen, ze (veel) sneller beschikbaar kunnen hebben en mogelijks zelfs beter geoptimaliseerd en dat alles tegen veel lagere kosten. Tegelijk kunnen ze ook hun magazijnkost drukken.

In dezelfde hal loopt trouwens de tweede editie van de zusterbeurs HEALTHIO waar heel wat toepassingen te zien zijn voor 3D-print/additieve maakproducten. Naast beide beurzen loopt tegelijk het IoT Solutions World Congress in het kader van de Barcelona Industry Week.

Metaalprinten
HP, die zegt met zijn Multijet op twee jaar tijd een 40% van de wereldmarkt veroverd te hebben en daarmee marktleider te zijn in de grotere kunststofprinters, liet er producten zien van zijn nieuwe HP3D MJF 300/500 kleurendrukker voor functionele onderdelen en gaf ook toelichting bij de aankondiging, enkele weken geleden in Chicago, van zijn allernieuwste machine, de HP 3D MetalJet metaalprinter. Daarmee wil het ook en bij voorkeur de grote metaalverbruikers (automotive, luchtvaart, ...) inpakken.

De MetalJet is aanvankelijk bedoeld om RVS 316 poeders te verwerken. De ‘jet’ technologie wordt hier gebruikt om bindmiddel via zes printkoppen op de poederlaag neer te zetten.

Naderhand wordt het laag per laag opgebouwde stuk ‘gecured’ -dat lijmt de behandelde metaaldeeltjes aan elkaar en haalt overtollige binder weg- om het vervolgens te sinteren waardoor de aan elkaar klevende metaaldeeltjes in elkaar smelten.

De aangekondigde machine is er nog niet echt ... Hij wordt eerst nog even uitgetest en geoptimaliseerd in de eigen labs (die bevinden zich trouwens ook even buiten Barcelona) en bij twee toeleveranciers van metaalpoeders, te weten GKN en Parmatech.

In de loop van 2019 zullen klanten bij die twee leveranciers 3D-geprinte inoxstukken kunnen bestellen die op de HP-machine gebouwd worden.

In 2020 wordt het selecte kransje uitgebreid tot 20 à 50 machines die her en der in de wereld uitgezet worden. Pas in 2021 brengt HP zijn machines naar de ruimere markt. Vanaf vandaag kan je echter al stukken bestellen bij de twee partners.

Over de ‘productiviteit’ van de machine wordt gesteld dat hij vijftig keer (50!) sneller stukken bouwt dan de huidige metaal-laserprinters. Wel moet dan nog gecured en gesinterd worden.

HP zal, wat de nodige metaalpoeders betreft, eenzelfde open strategie hanteren als met de kunststofpoeders, zo wordt gezegd. Via een open platform. HP zal poeders van verschillende leveranciers certificeren voor gebruik op zijn machines. HP levert wel zelf de binders.

In het metaalprinten is de beweging nu naar steeds grotere maar ook meer stukken in één run. Wat in kunststofprinten kan, wordt nu dus overgedaan in metaalprinten.

Ook bij Trumpf was er nieuws. Straks pakt het bedrijf uit met een TruPrint 5000, met een printcilinder die een diameter heeft van 50 cm en vier lasers. Tot nu toe hadden de toestellen in deze reeks een bouwplaat van 10 en 30 cm diameter.

En hoewel het snelbewegende Desktop Metal (opgericht in 2015 en met zijn meer dan 200 patenten ondertussen gewaardeerd op een miljard dollar) nog niet te zien was op IN(3D)USTRY, belooft ook zijn technologie van ‘bound metal deposition’ een step change wanneer zijn Production System de markt op stormt.

De machine zou ‘honderd’ (100!) keer sneller metaal printen dan nu met de laser kan en de volumeprijs per stuk drastisch naar beneden halen. Straks wel aanwezig op Formnext.


(foto's: LDS)