UGent onderzoekt alternatieve methodes voor dataopslag

Wetenschappers uit de chemie, biochemie en informatica van de Universiteit Gent hebben een chemisch proces ontwikkeld, waarin informatie in de vorm van poeder opgeslagen kan worden.

Trefwoorden: #analysemethode, #Annelies Landuyt, #biochemie, #chemie, #chemisch proces, #data, #DNA, #Honours Award in Sciences, #informatica, #informatie, #informatieverwerking, #moleculen, #opslag, #poeder, #QR-code, #UGent, #uitlezen, #Universiteit Gent

Lees verder

research

( Foto: UGent - Nature Communications )

ENGINEERINGNET.BE - Alle data overal ter wereld wordt op een computer opgeslagen als nullen en ééntjes. Er wordt gevreesd dat de huidige apparatuur op termijn niet meer in staat zal zijn om al die informatie op te slaan.

Verder is er ook een enorme hoeveelheid zware metalen nodig om USB-sticks of harde schijven aan te maken. En om al deze data op te slagen, is er nood aan grote, energieverslindende servers.

Daarom hebben de wetenschappers hun krachten gebundeld en zijn ze op zoek gegaan naar nieuwe manieren om gegevens op te slaan. Zij lieten zich inspireren door de natuur waar genetische informatie opgeslagen wordt in DNA.

De onderzoekers ontwikkelden een chemisch proces waarin informatie, zoals een stukje tekst of een QR-code, is op te slaan in de vorm van een poeder. Het uitlezen van deze informatie gebeurt via een analysemethode die in de biochemie wordt toegepast.

Ten slotte werden twee programma’s geschreven die deze informatieverwerking snel en automatisch laten verlopen. Het eerste programma zorgt ervoor dat de analyse van de gegevens op de moleculen maar een paar seconden duurt.

Het tweede automatiseert het vertaalproces van de QR-code naar de moleculen en omgekeerd. Zo kan informatie opgeslagen in de moleculen rechtstreeks linken naar een website, een stadsplan of een app.


Een belangrijk deel van dit werk werd uitgevoerd door chemiestudente Annelies Landuyt in het kader van het Honours Award in Sciences programma van de faculteit Wetenschappen aan de Universiteit Gent.

Via dit programma worden uitmuntende studenten aangezet om naast hun studies een interdisciplinair onderzoek uit te voeren.