Opinie: ”Operatierobots worden kleiner, flexibeler en veiliger”

Professor Sarthak Misra stelde in zijn intreerede als hoogleraar Surgical Robotics aan de Universiteit Twente dat de toepassing van microrobots in de zorg is dichterbij dan iedereen denkt.

Trefwoorden: #biopsie, #chirurg, #darmtumor, #Da Vinci, #microrobots, #naaldbesturing, #naalden, #Nederland, #operatierobots, #precisie-ingreep, #prostaat, #robot, #Sarthak Misra, #trials, #ultrageluid, #Universiteit, #zorg

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Operatierobots zoals de Da Vinci zijn al geruime tijd in opmars: alleen al in Nederland beschikken 26 ziekenhuizen over een of meer van deze systemen. Ze helpen de chirurg bij precisie-ingrepen zoals prostaatoperaties of het verwijderen van darmtumoren.

De volgende stap in robotchirurgie gaat volgens Misra over slangachtig bewegende robots en flexibele naalden die moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen bereiken voor een precisie-ingreep. Bijvoorbeeld het nemen van een biopsie.

“We zijn op het punt dat we pre-klinische trials kunnen starten met onze systemen voor naaldbesturing. Het zijn echt spannende tijden in het lab," stelt Misra.

Deze flexibele instrumenten kunnen om gevoelig en gezond weefsel heen bewegen, op weg naar het aangetaste gebied in het lichaam. Zou een chirurg deze naald moeten besturen, dan vergt dit het uiterste van diens hand-oog coördinatie.

Misra ontwikkelt daarom in zijn groep robotbesturing die gebaseerd is op een preoperatief plan, een navigatiesysteem voor de ingreep. Die robotsystemen zijn ook in een CT- of MRI-scanner te gebruiken.

Veelbelovend zijn ook zijn ‘continuüm robots’, die uit flexibele, magnetisch bestuurbare elementen bestaan en continu buigen. Ze bewegen op een natuurlijke manier mee met bijvoorbeeld het kloppen van het hart.

Zijn groep heeft bijvoorbeeld al een flexibele katheter gedemonstreerd die met ultrageluid is te besturen en inzetbaar is voor het vervangen van een hartklep.

Hij gaat nog een stap verder: “Wat ik echt hoop is dat we microrobots krijgen voor gepersonaliseerde en zeer gerichte diagnose en therapie. Zo ver zijn we daar helemaal niet van verwijderd."

Hij kreeg al bekendheid door ‘magnetosperm’: magnetisch bestuurbare robotjes die zwemmen als een zaadcel. Ook ontwikkelde zijn groep al een microgripper, een soort zeester op microniveau die is in te zetten voor het nemen van biopsies.

"Moeilijk bereikbare plaatsen, diep in het menselijk lichaam, kunnen we straks bereiken door micro- en nanobots te injecteren om sterk gepersonaliseerde ingrepen uit te voeren," stelt Misra.