SCK•CEN en IRE gaan samen hoogradioactieve medische restanten beheren

Dit partnerschap betekent een structurele oplossing voor het beheer van alle hoogradioactieve restanten afkomstig van de productie van medische radio-isotopen die bij IRE worden opgeslagen.

Trefwoorden: #IRE, #medische beeldvorming, #medische radio-isotopen, #radioactiviteit, #SCK•CEN

Lees verder

Techniek

( Foto: zlikovec - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project kreeg de naam RECUMO en draagt bij tot de bevoorradingszekerheid van medische radio-isotopen in een wereldwijde context van een toenemende vraag, terwijl het een duurzaam en langdurig beheer van de restanten waarborgt.

Als belangrijke speler in de nucleaire geneeskunde is België een van de vijf grote wereldspelers belast met de productie en distributie van medische radio-isotopen. Die radio-isotopen zijn van essentieel belang voor de diagnose, maar ook voor de behandeling van bepaalde ziekten waaronder kanker.

Elk jaar ondergaan bijna 7 miljoen patiënten wereldwijd een medisch onderzoek dankzij de Belgische productie van molybdeen-99, de meest gebruikte radio-isotoop in de medische beeldvorming.

Vandaag wordt meer dan 25% van de medische radio-isotopen geproduceerd in de BR2-onderzoeksreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol, alvorens te worden behandeld door een chemisch proces door het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE) om vervolgens te worden toegediend aan patiënten.

De restanten afkomstig van dat chemische proces bevatten nog steeds meerdere herbruikbare materialen. Momenteel worden die restanten opgeslagen in speciale containers op de site van het IRE in Fleurus.

Het RECUMO-project zal die restanten in strikte naleving van de nucleaire veiligheids- en beveiligingsnormen behandelen. Ze zullen in laagverrijkt uranium worden omgezet en vervolgens in Mol worden gezuiverd om een hoogwaardig herbruikbaar materiaal te krijgen. In de toekomst zullen ook restanten van het IRE behandeld kunnen worden.


ACHTERGROND
Dit project voldoet aan de Belgische verplichtingen inzake nucleaire non-proliferatie. Het zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de AD Energie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, en onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).