Bouw apps zonder programmeren met innovatieve VUB tool

DISCOPAR is een nieuwe visuele programmeertaal, waarmee burgers op een gebruiksvriendelijke website makkelijk een app voor een eigen citizen science project in elkaar kunnen knutselen.

Trefwoorden: #app, #Brussels Gewest, #burgerwetenschap, #bvb. Fietserbond, #citizen science, #DISCOPAR, #FLAMENCO, #gegevens, #GOS, #Jesse Zaman, #meten, #microfoon, #programmeertaal, #programmeren, #smartphone, #TreinTramBus, #Ugent, #VITO, #VUB

Lees verder

research

( Foto: screen Flamenco platform )

ENGINEERINGNET.BE - Burgerwetenschap of ‘citizen science’ is wetenschappelijk onderzoek dat geheel of gedeeltelijk wordt uitgevoerd door vrijwilligers, zoals de jaarlijkse vogel- of vlindertellingen.

Citizen science zit in de lift: dankzij de smartphone met ingebouwde GPS en andere technologische mogelijkheden is veel groei mogelijk en kunnen meer gegevens verzameld en verwerkt worden.

De ICT-hulpmiddelen die het verzamelen van gegevens ondersteunen – zogenaamde burgerobservatoria - moeten normaal vanaf nul worden ontwikkeld. Dat is te moeilijk voor burgers met beperkte ICT-kennis en zet een rem op burgerwetenschap.

Jesse Zaman, die de programmeertaal ontwikkeld heeft, vertelt: “We hadden bijvoorbeeld een app gebouwd waarmee burgers het geluidsniveau van hun omgeving konden meten via de microfoon van hun gsm."

"Maar je moet zo’n app aanpassen aan verschillende behoeftes, zoals tijd en plaats waar de metingen moeten gebeuren. Hiervoor heb je steeds variaties op het computerprogramma nodig.”

Burgers kunnen nu op de speciaal hiervoor voorziene website FLAMENCO een eigen burgerobservatorium creëren. DISCOPAR is een eenvoudige, visuele taal waarmee een app voor het verzamelen van gegevens is te maken, en dat de gegevensverwerking en resultaten produceert.

“Een van de grootste uitdagingen was de toegankelijkheid verzekeren voor betrokken personen en gemeenschappen”, aldus Zaman. “DISCOPAR verbergt de ongewenste complexiteit voor de eindgebruiker en presenteert alleen concepten die relevant zijn voor hun domein.”

Om de mogelijkheden van het platform aan te tonen heeft Zaman zelf drie verschillende apps gemaakt: voor het meten van geluidshinder, trage wegen en atmosferische factoren. De ontwikkeling van DISCOPAR werd gefinancieerd door het Brussels Gewest.

Een Vlaamse samenwerking (VUB, Ugent, VITO en een vijftiental maatschappelijke organisaties zoals bvb. Fietserbond en TreinTramBus) werkt nog minstens een jaar aan het FLAMENCO platform. Zo staat onder meer het toepassen van Artificiële Intelligentietechnieken op de agenda.