Onderzoeksconsortium lanceert smart mobility project

Een consortium van onderzoeks- en bedrijfspartners slaat de handen in elkaar voor een uniek project, Secure and Accurate Road Weather Services, om de veiligheid op de weg te verbeteren.

Trefwoorden: #bpost, #ICSSN, #imec, #in-car smart sensor node, #sensoren, #smart mobility, #Verhaert

Lees verder

Nieuws

( Foto: SARWS )

ENGINEERINGNET.BE - In het project Secure and Accurate Road Weather Services (SARWS) zullen sensordata van wagens gebruikt worden om real-time waarschuwingen te genereren voor heel lokale weerfenomenen of voor een gevaarlijke toestand van de weg.

Het project wordt deels gefinancierd door de deelnemende bedrijven en het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse Overheid. Binnen het project zijn IDLab (een imec onderzoeksgroep aan de UAntwerpen) en Verhaert (een innovatie- en productontwikkelingsbedrijf) de leidende partners voor respectievelijk het onderzoeksluik en het ontwikkelingsluik.

Zij worden bijgestaan door partners Be-Mobile, Inuits, bpost en het KMI, die elk met hun unieke competenties bijdragen aan het uitwerken van de totaaloplossing.

In een initiële opstelling zal er een proefproject worden gerealiseerd waarbij 30 bestelwagens van bpost worden uitgerust met een zogenaamde in-car smart sensor node (ICSSN) die momenteel in ontwikkeling is bij Verhaert, in samenwerking met imec.

Deze ICSSN combineert de gegevens van de wagen met extra sensoren die in of op de wagen zullen gemonteerd worden. De know-how van softwareleverancier en IoT-specialist Inuits zal, samen met imec, zorgen voor de infrastructuur om deze informatiestroom tijdens het traject van de wagen naar het centrale dataplatform om te vormen van data naar intelligentie op basis van gedistribueerde artificiële intelligentie en andere dataverwerkingsmethodieken.

Op deze datainfrastructuur zal tevens de conversie gebeuren van deze intelligentie naar de weersinformatie. Machine learning algoritmes zullen worden ingezet om nuttige weersinformatie te bekomen uit de verzamelde data. Hiervoor zal de expertise van smart mobility expert Be-Mobile en imec worden ingezet.

Verhaert onderzoekt daarenboven de algoritme-mogelijkheden naar data-gedreven weersvoorspellingen. Bij imec zal er tevens onderzoek worden gedaan naar verandering in voertuigdynamiek en gebruikersgedrag in functie van de weercondities. Deze kennis kan dan weer verder aangewend worden om bestuurders te begeleiden naar een veiligere deelname aan het verkeer.

Naast het verhogen van de veiligheid van haar eigen bestuurders, onderzoekt bpost ook hoe het haar voertuigen, die continu overal rondrijden, kan inschakelen als mobiel sensing platform zoals het dit nu ook al doet voor het meten van luchtkwaliteit.

Dit hele project dekt echter de complete keten vertrekkende van de sensorische aspecten in de wagen, over het IoT aspect, de state-of-the-art dataverwerking en intelligentie, en de feedback-loop naar de uiteindelijke gebruiker van de weginfrastructuur.

Bovendien kadert het in een groter, internationaal project van 30 partners in 7 landen, met dezelfde naam.