10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk ontvingen nog eens 10 bedrijven de titel van Factory of the Future uit handen van minister-president Geert Bourgeois.

Trefwoorden: #Agoria, #Factory of the Future, #maakindustrie, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de sleuteldoelstellingen van Agoria en Sirris is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving.

Samen met verschillende partners ondersteunen beiden de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’. Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen.

De nieuwe Factories of the Future zijn:
BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele).

"Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, die de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti en Flanders’ FOOD.

‘Factories of the Future’ leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten ‘Factories of the Future’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën.

Herman Derache, Managing director Sirris en Hoofd Innovatie bij Agoria: "Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de industrie 4.0. Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak."

De 30 Factories of the Future investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 15%, een bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan.