Sabic produceert gecertificeerde circulaire polymeren

Sabic is er in een grensverleggend project in geslaagd om als eerste gecertificeerde circulaire polymeren te produceren op basis van een grondstof afkomstig uit gemengd plastic afval.

Trefwoorden: #certificering, #circulaire polymeren, #ISCC+, #polymeren, #SABIC

Lees verder

Techniek

( Foto: Sabic )

ENGINEERINGNET.BE - De productie van deze gecertificeerde circulaire polymeren maakt deel uit van een 'mark­tintroductie­fase'. Deze fase is in januari gestart en is een belangrijke eerste stap naar een nieuwe circulaire waardeketen voor plastic.

De eerste hoeveelheden pyrolyse-olie zijn in de productiefaciliteit van Sabic in het Nederlandse Geleen als grondstof gebruikt om de circulaire polymeren te produceren. De pyrolyse-olie is vervaardigd door Plastic Energy uit gemengd plastic afval van lage kwaliteit, dat anders wordt verbrand of gestort.

De productie en commercialisering van de eerste maandelijkse volumes van circulaire polymeren (polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP)) zijn een belangrijke stap met het oog op de in 2021 geplande opstart van de commerciële fabrieken die beide bedrijven willen bouwen en waarin laagwaardig plastic afval zal worden verwerkt tot een alternatieve grondstof.

De circulaire PE en PP zijn volgens het International Sustainability and Carbon Certification Plus (ISCC+) systeem gecertificeerd. ISCC+ toetst hiertoe de gehele waardeketen. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd massabalans principe.

Hierin mag voor iedere 1.000 kg alternatieve grondstof die in de kraker wordt verwerkt en dus 1.000 kg fossiele grondstof vervangt, ook 1.000 kg polymeren als gecertificeerd circulair product worden bestempeld.