75 miljoen euro Vlaams geld voor nieuw technologiefonds

Flanders Future Techfund moet onderzoekscentra en universiteiten in staat stellen de nieuwe technologieën die ze ontwikkelen breder in de markt te zetten, voor meer valorisatie.

Trefwoorden: #Flanders Future Techfund, #Flanders Make, #Imec, #innovatie, #onderzoekscentra, #valorisatie, #VIB, #Vito

Lees verder

Nieuws

( Foto: nexusplexus - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen investeert elk jaar ongeveer 250 miljoen euro aan dotaties in strategische onderzoekscentra als imec, VIB, Flanders Make en Vito. Ook gaat er ongeveer 270 miljoen euro per jaar naar onderzoek en ontwikkeling aan de Vlaamse universiteiten.

Hier komt veel nieuwe technologie uit voort, vaak zelfs zogenaamde 'platformtechnologieën'. Deze zijn te gebruiken in een heel scala aan toepassingen, maar dat is zeer kapitaalintensief. Hierdoor focussen onderzoekers vaak op één specifieke toepassing: diegene die het snelst op de markt kan komen.

Daar wil de Vlaamse regering een mouw aanpassen met de oprichting van het Flanders Future Techfund.

"We willen komen tot een brede valorisatie van de technologieplatformen door de oprichting van bedrijven die zijn gebaseerd op deze platformen, of door het verstrekken van licenties voor het gebruik ervan aan bestaande bedrijven", zegt Philippe Muyters, Vlaamse minister van innovatie.

"Op die manier halen we als Vlaanderen de meest optimale return uit onderzoek waarin vaak jaren geïnvesteerd is met overheidsdotaties."

Concreet zal voor elk dossier een 'Special Purpose Vehicle' worden opgezet. Dat moet de financiering garanderen van de strategische ontwikkelingen die leiden tot een demonstratie van de technologieplatformen voor meerdere productapplicaties.

Het Flanders Future Techfund zal enkel investeren in projecten die al voldoende matuur zijn en die een duidelijk aantoonbaar marktpotentieel hebben.

Bovendien is voor elke investering van het Flanders Future Techfund de inbreng van een private co-investeerder nodig van minstens 10%. Die private partner moet ook de leiding nemen in de oprichting van een eerste spin-off of een licentie afnemen.

In eerste instantie investeert de Vlaamse regering 75 miljoen euro in het fonds. Dat wordt stelselmatig aangevuld met aandeelhoudersleningen tot maximaal 300 miljoen euro.