Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

Een interuniversitair team met onderzoekers van UAntwerpen en KU Leuven heeft een proces ontwikkeld dat vertrekt van hout, waardoor later fossiele grondstoffen kunnen vervangen worden.

Trefwoorden: #aniline, #farmaceutisch producten, #kankermedicijn, #KU Leuven, #lignineolie, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een manier gevonden om anilines (belangrijke tussenproducten voor de vervaardiging van geneesmiddelen, landbouwchemicaliën, kleurstoffen en polymeren) te produceren uit hout als hernieuwbare koolstofbron.

Prof. Bert Maes (foto), gewoon hoogleraar chemie aan UAntwerpen: “Momenteel worden geneesmiddelen voornamelijk geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen, afkomstig uit aardolieraffinaderijen. Geneesmiddelen bevatten doorgaans complexe organische moleculen, die in meerdere stappen worden gemaakt op basis van zeer eenvoudige grondstoffen, de zogenaamde basischemicaliën, die op hun beurt afgeleid zijn van ruwe olie.”

Bovendien is de op fossiele grondstoffen gebaseerde industrie een belangrijke bron van broeikasgasuitstoot. Daarom moet gezocht worden naar nieuwe en hernieuwbare koolstofbronnen voor de chemische industrie van de toekomst, om aan de behoeften van de volgende generaties te voldoen.

Hout is zo'n aantrekkelijke hernieuwbare hulpbron, maar er zijn volledig nieuwe technologieën nodig om het op een duurzame manier om te zetten in basischemicaliën. De groep van prof. Maes ontwikkelde een proces met het oog op de productie van geneesmiddelen, vertrekkend van lignineolie.

Deze olie wordt verkregen uit hout via een methode die ontwikkeld werd in de onderzoeksgroep van prof. Bert Sels van de KU Leuven. Onderzoekers in Antwerpen hebben nu aangetoond dat belangrijke kankermedicijnen als Gefitinib en Erlotinib (gebruikt bij chemotherapie voor long- en andere kankers) gemaakt kunnen worden op basis van deze biologische grondstof, en de eerder genoemde aniline tussenproducten zelfs op een efficiëntere manier dan de 'fossiele' versie.

dr. Sergey Sergeyev, onderzoeks- & innovatiemanager op UAntwerpen: “Onze collega's van de KU Leuven werken momenteel aan het verhogen van de productieschaal van lignineolie tot honderden kilo's en meer, wat de deur zal openen naar industriële toepassingen.”

Verder worden de mogelijkheden onderzocht om andere belangrijke farmaceutische producten te vervaardigen op basis van hout. De huidige resultaten effenen de weg voor een fundamentele verschuiving van fossiele naar hernieuwbare koolstofbronnen voor de productie van geneesmiddelen.


De bevindingen van het interuniversitaire team worden gepubliceerd in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry & Engineering van de American Chemical Society.