Sandvik toont eerste 3D-geprinte diamant

Sandvik Additive Manufacturing creëerde een kunstdiamant, die in zeer complexe vormen 3D geprint kan worden en die geschikt is voor een breed scala aan industriële toepassingen.

Trefwoorden: #3D printing, #diamant, #Sandvik, #Sandvik Additive Manufacturing

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sandvik )

ENGINEERINGNET.BE - Diamant is belangrijk voor slijtvaste gereedschappen in de industrie, van mijnbouw en boren tot machinale bewerkingen en medische implantaten.

Synthetische diamant wordt al sinds 1953 geproduceerd maar complexe vormen waren vooralsnog te lastig om te maken. Nu kan het Zweedse Sandvik dat wel, gebruikmakend van additive manufacturing.

Hun kunstdiamant is een samengesteld materiaal dat vooral uit diamant bestaat. Om het printbaar te maken en dens, moet de diamant gevangen worden in een zeer harde matrix om de belangrijkste fysieke eigenschappen van de pure diamant te behouden.

Voor het printen maakt het bedrijf gebruik van een klassieke stereolithografietechniek waarbij een slurry van diamantpoeder en polymeer laag per laag geprint en met ultraviolet licht uitgehard wordt. Sandvik ontwikkelde een eigen nabewerkingsmethode waarmee het de gewenste eigenschappen van de diamantcomposiet stuurt.

"We kunnen met de additieve methode nu sterke diamantcomposieten maken in zeer complexe vormen, wat fundamenteel de manier zal veranderen waarop industrieën dit materiaal zullen kunnen aanwenden "zegt Mikael Schuisky, hoofd O&O en Operations bij Sandvik Additive Manufacturing.

"Sandviks 3D-geprinte diamantsamenstelling is een echte innovatie. Het betekent dat we kunnen beginnen met het gebruik van diamant in toepassingen en vormen die nog nooit eerder mogelijk zijn gemaakt, "zei Susanne Norgren, adjunct-hoogleraar toegepaste materialen aan de universiteit van Uppsala.

Het diamantcomposiet heeft een extreem hoge hardheid, uitzonderlijke warmtegeleidbaarheid en een lage dichtheid, zeer goede thermische uitzetting en is corrosiebestendig.