Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC) selecteerde acht computercentra in acht verschillende EU-lidstaten als locatie voor nieuwe supercomputers.

Trefwoorden: #Digital Europe, #EU, #EuroHPC, #exaschaalcomputer, #GEANT, #petaschaalcomputer, #PRACE, #supercomputer

Lees verder

research

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat om het Supercomputercentrum Barcelona (Spanje), CINECA in Bologna (Italië), CSC – IT-centrum voor wetenschap in Kajaani (Finland), MACC in Minho (Portugal), IT4Innovations in Ostrava (Tsjechië), LuxConnect in Bissen (Luxemburg), Petaschaalsupercomputer in Bulgarije van Sofia (Bulgarije) en het Instituut voor informatica in Maribor (Slovenië).

De centra worden geëxploiteerd door consortia van 19 van de 28 landen die lid zijn van de gemeenschappelijke onderneming EuroHPC. Samen met de EU trekken die hiervoor in totaal 840 miljoen euro uit. Hoe de nieuwe supercomputers precies gefinancierd worden, staat in overeenkomsten met de gastlanden die binnenkort ondertekend worden.

De geselecteerde centra en de gemeenschappelijke onderneming schaffen acht supercomputers aan. Enerzijds zijn er drie voorlopers voor exaschaalcomputers (met een capaciteit van 150 petaflops, oftewel 150 x 515 berekeningen per seconde).

Die komen in Barcelona, Bologna en Kajaani en zullen wereldwijd tot de top tien behoren. Anderzijds komen er vijf petaschaalcomputers (met een capaciteit van minstens vier petaflops, oftewel 4 x 1015 berekeningen per seconde) in de andere geselecteerde sites.

De voorlopers van de exaschaalcomputers zullen naar verwachting vier tot vijf keer meer rekenkracht leveren dan de huidige supercomputers van het Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE). Samen met de petaschaalsystemen verdubbelt Europa hiermee de beschikbare supercomputerkracht.

Universiteiten, bedrijven en overheden kunnen de supercomputers naar verwachting al in de tweede helft van 2020 gebruiken. Net als de bestaande supercomputers van PRACE zullen alle nieuwe supercomputers worden aangesloten op het GEANT-hogesnelheidsnetwerk.


ACHTERGROND
Supercomputers zijn een topprioriteit in het Digitaal Europa programma dat de Europese Commissie in mei 2018 voorstelde in het kader van de volgende Europese langetermijnbegroting die 2,7 miljard euro begroot voor supercomputers in Europa tussen 2021 en 2027.

Met dat bedrag kan de gemeenschappelijke onderneming tegen 2023 exaschaalcomputers aanschaffen, die 1018 berekeningen per seconde aankunnen (duizend petaflops) en bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor deze computers en nieuwe vaardigheden voor het gebruik ervan.