1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Trefwoorden: #automatisatie, #digitalisering, #Inagro, #onderzoek, #Proefcentrum Hoogstraten, #robotisering, #VLIF

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Technologische ontwikkelingen volgen zich in deze sector in een razendsnel tempo op, zeker waar het gaat om verdere digitalisering en robotisering.

Proefcentrum Hoogstraten is bijvoorbeeld een voortrekker in het onderzoek naar robotisering. Aan dit Proefcentrum is nu 123.000 euro toegewezen voor verdere innovatie op dit vlak.

De onderzoekserre wordt onder meer uitgerust met een wifi-voorziening. Dit om te connecteren met draadloze sensoren en voor de aansturing van robotica.

“Op termijn worden serres uitgerust met een heel pakket aan draadloze sensoren. Daarmee is online het klimaat in de serre op te volgen, zoals de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2," aldus directeur Tom Van Delm.

"Ook de voedingsstoffen die beschikbaar zijn in het substraat, gaan we meten met behulp van sensoren. Binnen het project GROW! werken we mee aan de ontwikkeling en toepassing van robuuste en bij voorkeur goedkope sensoren.”

De draadloze verbinding komt ook van pas bij het aansturen en bewaken van robotica en geautomatiseerde toepassingen met camera's. Nieuw op het vlak van automatisatie is de aanvoerlijn voor bakjes aardbeien vanuit de 1.400 proefveldjes.

De aanvoerlijn voor aardbeien wordt uitgerust met een scanner voor registratie van de proefveldgegevens en ook voorzien van een sensor om de vruchtmaat automatisch te bepalen.

Voor trostomaten is een mobiele meetkar in de maak om bij de oogst meteen de wegingen en registraties uit te voeren. Het hele weeg- en registratiesysteem voor zowel tomaten en paprika’s als aardbeien wordt vernieuwd, om accurate en gedetailleerde proefresultaten te verstrekken.


(bron en foto: VILT)

Andere ontvangers van de nieuw verstrekte subsidie zijn: Inagro, het Proefcentrum Fruitteelt, de Nationale Proeftuin voor Witloof, het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen, het Landbouwcentrum voor Voedergewassen, het Proefcentrum voor Sierteelt, het Proefcentrum Hoogstraten, het Praktijkcentrum Zoötechnisch Centrum KU Leuven en de Bodemkundige Dienst van België.