Detectie van tumorsporen door slimme multi-analyse

De Universiteit Twente en de Wageningse universiteit werken aan een multimodaal analyseplatform om extracellulaire vesicles afkomstig van tumoren op te kunnen sporen.

Trefwoorden: #biomarkers, #cel, #extracellulaire vesicles, #nano, #tumor, #Universiteit Twente, #Wageningen, #WUR

Lees verder

research

( Foto: Unversiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Extracellulaire vesicles (EV) zijn kleine blaasjes van nanoformaat die worden uitgescheiden door elke cel in ons lichaam en een rol spelen in de communicatie tussen cellen.

Het analyseren ervan is zeer waardevol voor medici omdat ze een grote hoeveelheid informatie bevatten over de cel waarvan ze afkomstig zijn.

Het is aangetoond dat de concentratie van zogeheten tumor-derived extracellular vesicles (tdEVs) in het bloed van kankerpatiënten met uitzaaiingen correleert met de kans op overleven.

Het tellen van de hoeveelheid tdEVs helpt bij het monitoren en bepalen van een behandelstrategie. Maar er is nog veel onderzoek nodig om tdEVs als diagnose-instrument in te zetten in de medische praktijk.

De nanoschaal van de deeltjes als ook andere deeltjes met een vergelijkbare grootte werken daarin belemmerend. Dat vraagt om technologie met een grote gevoeligheid en specifieke methoden om de tdEVs op te sporen.

De Universiteit Twente en Wageningen University & Research hebben nu een platform ontwikkeld waarin tdEVs op een betrouwbare manier zijn te isoleren, gevolgd door analyse met behulp van scanning elektron microscopie (SEM), Raman spectroscopie en atomic force microscopy (AFM) om gedetailleerde informatie te verkrijgen uit de geïsoleerde deeltjes.

Opvallend genoeg slaagden de onderzoekers erin met behulp van Raman spectroscopie de chemische samenstelling van de individuele deeltjes vast te stellen. Met behulp van machine learning kon de unieke chemische ‘vingerafdruk’ van de tdEVs worden geanalyseerd en geverifieerd.

Tumorsporen uit een specifiek orgaan hebben unieke genetische kenmerken. Door het bestuderen van de individuele deeltjes konden de onderzoekers de afkomst van de biomarkers achterhalen, om vervolgens de resultaten van de verschillende instrumenten samen te brengen ter bevestiging.

“Als het er uit ziet als tdEV, als het voelt als tdEV en het ruikt ook nog naar tdEV, dan moet het ook tdEV zijn”, aldus de onderzoekers.