Europees platform voor uitwisseling data coronavirus tussen onderzoekers

De Europese Commissie heeft samen met diverse partners een Europees COVID-19-gegevensplatform gelanceerd voor de snelle verzameling en uitwisseling van data tussen wetenschappers.

Trefwoorden: #corona, #COVID-19, #data, #DNA-sequenties, #eiwitstructuren, #epidemie, #EU, #Europese Onderzoeksruimte, #hackathon, #innovatie, #klinische proeven, #onderzoek, #platform, #preklinisch, #virus

Lees verder

research

( Foto: screenshot www.covid19dataportal.org )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe platform zorgt voor een open, betrouwbare en schaalbare Europese en mondiale omgeving waarbinnen onderzoekers datasets, zoals DNA-sequenties, eiwitstructuren, gegevens uit preklinisch onderzoek en klinische proeven en epidemiologische gegevens kunnen opslaan en delen.

Het is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Europese Commissie, het Europees Instituut voor bioinformatica van het Europees Laboratorium voor moleculaire biologie (EMBL-EBI), de Elixir-infrastructuur en het Compare-project, alsmede de EU-lidstaten en andere partners.

Snelle, open gegevensuitwisseling versnelt het onderzoek en de daarmee samenhangende ontdekkingen aanzienlijk, waardoor doeltreffend kan worden gereageerd op de coronaviruscrisis.

Op 7 april 2020 hebben de ministers van onderzoek en innovatie van alle 27 EU-lidstaten de 10 prioritaire acties van het EORvsCorona-actieplan onderschreven.

Het actieplan bouwt voort op de algemene doelstellingen en de instrumenten van de Europese Onderzoeksruimte en omvat kortetermijnacties op basis van nauwe coördinatie, samenwerking, gegevensuitwisseling en gezamenlijke financieringsinspanningen van de Commissie en de lidstaten.

Naast het vandaag gelanceerde Europees COVID-19-gegevensplatform, zijn de andere acties onder meer gericht op het coördineren van de financiering, de uitbreiding van grootschalige klinische proeven in de EU, het uitbreiden van de steun voor innovatieve ondernemingen en de ondersteuning van een pan-Europese Hackathon eind april om Europese innovatoren en het maatschappelijk middenveld te mobiliseren.