Lancering een van de eerste Europese volwaardige 5G-testnetwerken

Dit netwerk maakt het mogelijk om de meest geavanceerde toepassingen te testen, zoals AR/VR, hoge snelheid videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen.

Trefwoorden: #4G, #5G, #AR/VR, #cloud, #connectiviteit, #core-netwerk, #drones, #Ericsson, #Fraunhofer, #gezondheidszorg, #GHz, #industrie, #netwerk, #slicing, #telecom, #TNO, #videoverbindingen, #zelfrijdende auto's

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Via een officiële Nederlandse testlicentie kan het netwerk nu al gebruik maken van de 3,5 GHz-band. Hierdoor haalt het testnetwerk 10 keer de snelheid van 4G-netwerken en heeft het slechts een vertraging van 10 ms.

"De hoge prestaties en geavanceerde mogelijkheden van dit netwerk stellen TNO in staat om innovatieambities van de telecom-industrie en andere marktsectoren te ondersteunen", zegt Jose Almodovar, TNO senior R&D-consultant en 3GPP SA1-voorzitter.

"Door onze partners in staat te stellen te werken met experimentele toekomstige netwerktechnologie, kunnen zij commercieel beschikbare technieken een stap voor blijven."

TNO's 5G testnetwerk combineert 5G radio met een cloud-native open 5G core-netwerk. Het 5G core-netwerk is gebaseerd op Fraunhofer's Open5GCore, dat draait op TNO's cloudplatform in door Kubernetes georkestreerde containers.

Samen met de 5G-basisstations van Ericsson biedt het platform connectiviteit met elk mobiel apparaat dat 5G Standalone ondersteunt. "Een uniek aspect van ons 5G-testnetwerk is de multi-vendor interoperabiliteit en het aanpassingsvermogen van het testnetwerk", zegt Iko Keesmaat, hoofd van het 5G-testnetwerk van TNO.

"Het netwerk biedt vele mogelijkheden voor het configureren van, en werken met, een 5G-architectuur in de cloud. Het is een sterke basis voor experimenten die gebruik maken van geavanceerde 5G-functies zoals slicing, network exposure en edge computing."

TNO zet het 5G-testnetwerk in voor pilots met telecom- en sectorpartners in Nederland. "Een van de voordelen van ons testnetwerk is dat het snel op elke locatie is in te zetten. Toegang tot de broncode maakt het hierbij mogelijk snel aanpassingen en innovaties op de applicaties uit te voeren", zegt Adrian Pais, hoofd van TNO's 5Groningen programma.

"We voegen daarmee voortdurend nieuwe functionaliteiten toe om in te kunnen spelen op vragen van onze partners in verschillende sectoren. Zo worden er momenteel pilots gepland voor de gezondheidszorg, voor de industrie, rondom mobiliteit en voor de mediasector."