Maakindustrie aan de slag met gezichtsmaskers voor zorgsector

Makerspace@PXL-UHasselt print in hoog tempo onderdelen voor gezichtsmaskers voor zorgcentra in Limburg. Delplex ontwikkelde een nieuw type beschermmasker, dat snel op de markt komt.

Trefwoorden: #3D, #beschermmasker, #Charleroi, #Delplex, #Deltenre & Co, #DHK, #gezichtschilden, #gezichtsmasker, #Limburg, #onderdelen, #PET, #PETG, #PLA Makerspace, #polypropyleen, #printer, #thermovormen, #UHasselt

Lees verder

Techniek

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Om de gezichtsmaskers te maken gebruiken de onderzoekers van Makerspace@PXL-UHasselt in totaal zeven 3D-printers. “Bepaalde onderdelen printen we met het PLA-materiaal dat we nog op voorraad hebben in ons lab," zegt Tom De Weyer, coördinator van Makerspace.

"Per dag kunnen we zo dertien onderdelen printen waarmee de schilden rond het hoofd kunnen geplaatst worden. In totaal zitten we nu aan een 32 stuks die we hebben geschonken aan zorgcentra waaronder het Jessa Ziekenhuis. Het Sint-Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder vroeg ons ook om gezichtschilden te printen, daarvoor leverden ze zelf het PET-materiaal aan. Ondertussen hebben we al 132 van dergelijke schilden gelaserd, een 90-tal volgen nog."

De Weyer kwam op het idee toen hij een oproep zag op de facebookgroep Make in Belgium, een groep voor doe-het-zelvers in België. “Het idee sprak me meteen aan. Maar onze voorraad materialen begint op te raken. Mochten we nieuwe materialen aangeleverd krijgen, of eventueel sponsors vinden om deze mee te financieren, dan zou dat natuurlijk een zeer grote hulp zijn.”

Delplex, een bedrijf dat normaal hoofdzakelijk etalagesystemen voor etenswaren produceert, ontwikkelde dan weer een nieuw type beschermmasker. Deze fysieke bescherming is complementair aan de mondmaskers.

Twee andere bedrijven uit de regio Charleroi, Deltenre & Co en DHK, besloten om dit initiatief bij te treden om een snelle industrialisatie te realiseren van dit beschermmasker.

Donderdag 26 maart werd bij Delplex gestart met het snijden en thermovormen van het vizier in PETG van het merk HIPEX afkomstig van 3A Composites. Tegelijkertijd worden bij Deltenre & Co. de ondersteuningslipjes in polypropyleen versneden.

Dit alles was mogelijk dankzij het reactievermogen van DHK, dat in een recordtijd van een paar dagen de aanvoer van de noodzakelijke materialen heeft geregeld.

De lopende eerste spoed-productie is bestemd voor de ziekenhuizen met daarna een verdere commercialisatie. Voor een medische certificatie was er niet voldoende tijd, maar spoedartsen uit de regio Charleroi hebben tijdens de ontwikkeling van het beschermmasker hun goedkeuring gegeven.