3,75 miljoen euro extra voor COVID-19 onderzoek

Dit bedrag gaat naar het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, een nieuw op te richten Wetenschappelijke Raad en naar het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek voor nieuwe projecten.

Trefwoorden: #3D, #antiviraal, #beademingstoestel, #corona, #COVID-19, #data, #Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, #mondmasker, #vaccins, #virus, #Vlaams Instituut voor Biotechnologie, #Vlaanderen, #wetenschappelijke raad

Lees verder

research

( Foto: phonlamaiphoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Er werden al een aantal onderzoeksprojecten aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) voor een bedrag van 900.000 euro goedgekeurd, die al zijn opgestart. VIB is bijvoorbeeld bezig met het testen van de werking van medicatie op longherstel bij COVID-patiënten.

Enkele weken geleden realiseerde VIB ook een doorbraak van een antiviraal middel tegen COVID-19. Deze week werd dan ook 350.000 euro vrijgemaakt voor de eerste fase van een start-up die VIB opricht rond dit antiviraal middel.

Daarnaast is er een Wetenschappelijke COVID-Raad opgericht onder leiding van Jo Bury van het VIB. Negen toponderzoekers in Vlaanderen die werken rond bestrijding van COVID-19 brengen advies uit over het wetenschappelijk onderzoek tegen het virus.

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek lanceert daarnaast een oproep voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor is 2,5 miljoen euro beschikbaar.

Dit onderzoek is gericht op drie grote pijlers:

  • De ontwikkeling en het testen van vaccins of antivirale middelen. Ook de ontwikkeling van immunologische testen, waarmee is aan te tonen of iemand immuun is voor het virus, staat nog niet helemaal op punt. Dat kan dus in deze oproep verder bestudeerd worden.
  • Het ontwikkelen van data-gedreven modellen. Dit wordt nu al gebruikt om de verspreiding van het virus te voorspellen in de volgende weken. Maar dit kan ook gebruikt worden om lessen te leren uit de huidige lockdown, of om scenario’s te ontwikkelen om de lockdown stapsgewijs los te laten.
  • De laatste weken zijn er heel wat technologische innovaties opgezet om tekorten in deze crisis op te lossen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van 3D-geprinte mondmaskers en beademingstoestellen. Ook dit onderzoek wordt ondersteund met deze oproep.

Projecten kunnen tot 30 april worden ingediend. Daarna zullen de experten de projecten evalueren. Op 22 mei wordt er een beslissing genomen welke projecten opgestart kunnen worden.