Europese primeur: quantumcomputer in de cloud

Quantum Inspire maakt de quantumcomputer voor iedereen toegankelijk en rekent onder meer met een quantumprocessor gemaakt van schaalbare ‘spin qubits’. QuTech ontwikkelde dit platform.

Trefwoorden: #algoritme, #cloud, #elektronenspin, #EU, #halfgeleider, #platform, #processor, #quantumcomputer, #Quantum Inspire, #quantummechanica, #QuTech, #spin qubits, #supergeleidend, #training, #transistor, #transmon

Lees verder

research

( Foto: QuTech (2018 )

ENGINEERINGNET.BE - “Quantum Inspire maakt deze nieuwe technologie tastbaar voor een breed publiek,” vertelt Kees Eijkel, Director Business Development bij QuTech.

“Het platform richt zich vooral op training en educatie, en het ontwikkelen van toepassingen, zodat voldoende mensen met de quantumcomputer aan de slag kunnen als deze verder doorontwikkeld en breder beschikbaar is."

Een wereldwijde primeur is dat Quantum Inspire een processor bevat dat is gemaakt van veelbelovende halfgeleider ‘spin qubits’. “De elektronenspin qubit wordt gemaakt met dezelfde techniek als een klassieke transistor en is net zo klein,” vertelt Richard Versluis, Systeem Architect. “Daardoor is de spin qubit goed op te schalen."

"Ook biedt het platform toegang tot een processor gemaakt van supergeleidende (transmon) qubits. Die combinatie is uniek. De gebruiker kan experimenteren met quantum algoritmes en de processoren met elkaar vergelijken.”

De quantumcomputer wordt gezien als een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Een quantumcomputer heeft namelijk de potentie om bepaalde problemen veel sneller op te lossen dan ‘gewone’ computers ooit zullen kunnen.

Denk bijvoorbeeld aan het helpen ontrafelen van het complexe gedrag van moleculen, ten behoeve van medicijnontwikkeling. “Quantumcomputers rekenen namelijk met behulp van de fundamentele wetten van de quantummechanica,” vertelt Versluis, “Daardoor kunnen de qubits zowel 0 en 1 tegelijk zijn, wat de rekencapaciteit enorm vergroot.”

De Europese Commissie heeft in 2016 een grootschalig onderzoeksprogramma gelanceerd, waar 1 miljard euro voor beschikbaar is. Dit Quantum Technology Flagship is onderdeel van het ‘Technology Package’; een breed pakket aan maatregelen om de digitale economie van Europa te versterken.

Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Europa bevindt zich in een unieke positie om de volgende quantumrevolutie te leiden. Het benutten van de kracht van quantumtechnologieën is de sleutel tot het bouwen aan een slimmere, duurzamere en veiligere Europese Unie."


- Retrieved from Quantum Inspire)