Cegeka neemt stap richting 5G door overname Waals telecombedrijf

IT-groep Cegeka heeft Waalse telecombedrijf Gridmax overgenomen. Dat is een service provider van bedrijfskritische 4G connectiviteit ondersteund door multi-acces edge computing oplossingen.

Trefwoorden: #5G, #Cegeka, #Gridmax, #overname, #Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: efks - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze acquisitie neemt Cegeka een nieuwe stap in de beloftevolle Industrial Internet of Things (IIOT) markt en krijgt nu ook al toegang tot de toekomstige 5G-frequentieband.

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka: “Het bestaande netwerk en spectrum dat Gridmax exploiteert, laten ons toe om de eerste stappen te zetten in de draadloze telecommunicatiemarkt in aanloop naar de uitrol van nieuwe 5G-diensten.”

Gridmax is gespecialiseerd in het beheer van bedrijfskritische 4G connectiviteit voor Machine Type Communication (MTC)-toepassingen in landelijke regio’s. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van de 3,5GHz band. Een van de belangrijkste diensten van het bedrijf is het beheer van 4G connectiviteit voor SCADA-telecontrole van apparatuur in afgelegen stroomdistributiecabines.

Eric Smekens, CEO van Gridmax: “Deze overname biedt ons een aanzienlijk groeipotentieel en daarnaast krijgen wij toegang tot nieuwe middelen om de evolutie naar massieve Machine Type Communication (mMTC) 5G diensten te bewerkstelligen.”

Gridmax is een van de partijen in België die op dit ogenblik al gebruiksrechten voor het Belgische 5G-spectrum in handen heeft. De frequenties bevinden zich aan de onderzijde van de zogenaamde 5G-band, tussen 3,4 en 3,6 Ghz.

Bijnens: “Dankzij deze frequenties kunnen we private netwerken uitrollen voor bedrijven, gebruikmakend van 5G-technologie.”

Naast hoge snelheden biedt 5G stabiele, betrouwbare, lage latency connectiviteit. Deze voordelen verhogen de efficiëntie van bedrijfskritische operationele processen en maken de uitrol van nieuwe en innovatieve mMTC / IIOT-diensten mogelijk.