Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

De LiDAR- en perceptie­technologie van het technologie­bedrijf Luminar zal weldra door Volvo Cars geïnstalleerd worden in hun volgende generatie wagens, waardoor deze weer veiliger worden.

Trefwoorden: #autonome voertuigen, #LIDAR, #Luminar, #sensoren, #Volvo Cars

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Cars )

ENGINEERINGNET.BE - SPA 2, de volgende generatie van de modulaire voertuig­architectuur van Volvo Cars zal vanaf 2022 beschikbaar zijn als versie met hardware klaar voor autonoom rijden, met de Luminar-LiDAR naadloos geïntegreerd in het dak.

Wagens op basis van de SPA 2 zullen draadloos software-updates ontvangen en als klanten ervoor kiezen zal de Highway Pilot-functie voor volledig autonoom rijden op de snelweg worden geactiveerd eens is bewezen dat ze veilig is voor specifieke geografische locaties en omstandigheden.

Naast deze functie zijn de beide bedrijven samen ook de rol van LiDAR aan het verkennen voor verbeterde toekomstige systemen voor geavanceerde rijassistentie (ADAS) en zouden mogelijk alle toekomstige op SPA 2 gebaseerde wagens standaard worden uitgerust met een LiDAR-sensor.

De technologie van Luminar is gebaseerd op hoogperformante LiDAR-sensoren, die miljoenen laserlichtimpulsen uitzenden om precies te detecteren waar voorwerpen zich bevinden door de omgeving te scannen in 3D. Zo ontstaat er een tijdelijke realtime kaart zonder nood aan een internetverbinding.

LiDAR is een cruciaal element om wagens te ontwikkelen die veilig autonoom kunnen rijden doordat het hen een zicht en perceptie geeft waarop kan worden vertrouwd en dat niet kan worden voorzien louter met behulp van camera’s en radar. Dit is een ideale basis voor een veilige besluitvorming in een complexe omgeving en aan een hoge snelheid.

Beiden kondigen ook aan dat ze hun samenwerking nog gaan verdiepen om samen een robuuste industrialisatie en validatie van deze LiDAR-technologie te verzekeren voor serieproductie.

Voor Luminar betekent dit partnerschap de eerste aanlevering van zijn technologie voor serieproductie. Dat is een belangrijke stap om tot de schaalvoordelen te komen die het nodig heeft om zijn technologie te introduceren in de ruimere automobielsector.