Onderzoekers doen nieuwe ontdekkingen over melanomen

Het Cancer Research Institute Ghent heeft ontdekt dat ZEB-eiwitten in ons lichaam een cruciale rol spelen bij het ontstaan en de snelle groei van uitzaaiingen bij de huidkanker melanoom.

Trefwoorden: #Cancer Research Institute Ghent, #cel, #CRIG, #eiwit, #FWO, #GOA, #huid, #IWT, #kanker, #melanine, #melanocyten, #melanoom, #orgaan, #SBO, #tumor, #UGent, #uitzaaiing, #weefsel, #ZEB-eiwit

Lees verder

research

( Foto: windnarsil - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveer 8% van alle huidkankers in België zijn melanomen, en het aantal melanomen is de voorbije decennia gestegen door een toenemende blootstelling aan zonlicht.

Melanomen ontstaan doordat melanocyten ontaarden. Melanocyten zijn gespecialiseerde cellen die in de huid instaan voor de productie van melanine, een pigment dat de kleur van de huid en het haar bepaalt.

In vergelijking met andere soorten huidkanker is het melanoom een uiterst kwaadaardige tumor die relatief snel kan uitzaaien. De onderliggende oorzaken waarom melanomen zich vaak snel in het lichaam kunnen verspreiden is nog niet volledig gekend. Prof. Geert Berx (UGent, CRIG) en zijn collega’s bestuderen welke processen en welke spelers belangrijk zijn voor deze snelle uitzaaiing.

Zo onderzoeken zij een proces waarbij cellen, die normaal liefst samen in groep (als weefsels) hun functie uitvoeren, zich losmaken van hun buurcellen en zich verplaatsen naar een andere plaats in het lichaam. Dit proces is essentieel voor de correcte vorming van de organen bij een embryo, en zorgt er later in ons leven voor dat wonden helen.

Kankercellen kunnen ditzelfde proces echter misbruiken zodat ze zich los kunnen maken van de tumor en zich snel kunnen verplaatsen naar andere delen van het lichaam om daar uitzaaiingen te vormen.

Belangrijke spelers in dit proces zijn ZEB-eiwitten, maar hoe hun wisselwerking belangrijk is bij de vorming van melanoom uitzaaiingen was nog niet volledig duidelijk.

Het nieuwe onderzoek heeft nu aangetoond dat ZEB1 essentieel is bij het verspreiden van de melanoomcellen in het lichaam, maar dat het zijn broertje ZEB2 is dat de eigenlijke achilleshiel vormt voor de uitgroei van de uitzaaiingen.

ZEB2 uitschakelen of blokkeren kan daarom een nieuwe therapeutische strategie vormen om de uitgroei van uitzaaiingen te bestrijden.


Het onderzoek werd gefinancierd door IWT, Kom op Tegen Kanker, FWO, SBO, GOA, Vlaamse Liga tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker.