Corona-technologie bij Flanders Make (+fotoreportage)

Eind vorige week demonstreerde Flanders Make tien technologieën voor de medische en de bedrijfswereld, waarmee het inspeelde op verschillende Covid19-uitdagingen.

Trefwoorden: #Covid 19, #Flanders Make, #technologie

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Die tien innovaties betroffen uiteraard medische oplossingen, zoals de stethoscoop voor longonderzoek op afstand. Testen hiermee lopen nu in de intensieve zorgomgeving in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een installatie voor 20 patiënten.

Maar ook het beademingstoestel, dat gebruik maakt van ruitenwissermotoren van DAF Trucks en met o.a. de VUB werd ontwikkeld. “We zijn nu met twee bedrijven in overleg met het oog op certificatie”, zei Mark Runacres van de VUB. Zonder Flanders Make was een opschaling naar industriële productie onmogelijk geweest.”

Bij Audi zijn er ondertussen een 50-tal gebouwd. Een eerste versie gebruikte klassieke Ambu bags die typisch gebruikt worden in ambulances en manueel worden ingedrukt. “Die halen maar 600.000 cycli. Bij permanent gebruik is dat slechts twee weken beademen van een Covid-patiënt, bijvoorbeeld. We ontwikkelden nu een siliconen balg die robuuster is.”

Verder een revalidatie exoskelet (MIRAD), een assistieve exoskelet voor mensen op de werkvloer (EXO4Work). Maar ook cobots die medicatiepaketten samenstellen (kitting) en die ook kunnen verdelen in ziekenhuizen. Er was ook een systeem voor de visuele kwaliteitscontrole van pillen op de lopende band.

Veel aandacht ook voor technologie die de heropstart van het bedrijfsleven moet begeleiden. Zoals het social distancing alarm. Dat is op technologie gebaseerd die het onderzoekscentrum gebruikt in zijn ontwikkelingen voor AGVs (autonome vorkheftrucks) en zelfrijdende voertuigen. Ze bouwt op een UWB-chip met radio.

Aanvankelijk waren deze toestellen ‘gepaired’. Twee toestellen konden elkaar waarnemen om, wanneer ze dichter dan anderhalve meter in elkaars buurt kwamen, alarm te slaan. Sinds midden mei kan het ook met meer toestellen. Het alarm werd al uitgebreid getest door een groep van 80 operatoren bij weefmachinebouwer Picanol.

Sinds kort zijn ook 250 bedrijven in meerdere sectoren van de industrie ermee aan de slag, i.s.m. het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL). De eerste duizend toestellen zijn in eigen beheer gemaakt. De verdere commercialisering ervan is de volgende stap.

Of het ding werkt? Tijdens het bezoek werd de proef op de som genomen. Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding Wouter Beke mocht met drie anderen het social distancing alarm om de hals dragen. Anderhalve meter blijkt toch verder dan je denkt. Het aantal bieps was niet te tellen ...

Naast een social distancing camerasysteem voor grotere (publieke) ruimtes, een temperatuur screeningsysteem, camera en communicatietechnologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken en cobots die op de werkplek samenwerken met operatoren, waren er ook systemen die ergonomisch werken bij de montage van onderdelen kunnen ondersteunen.

Zoals het Ergo Eye Hand-systeem Sophia dat aan virtuele skelettracking doet. Maar ook augmented reality brillen die kunnen bijdragen tot het foutloos picken van onderdelen, medicatie, ...

“Tijdens de Covid-crisis zagen we dat veel kennis en technologieën die Flanders Make al geruime tijd toepast in voertuigen en machines ook in de medische sector nuttig zijn. Door ze creatief in te zetten en ook samen te werken met medische specialisten hebben we zeer snel productontwikkelingen kunnen realiseren”, zei CEO Dirk Torfs.
 
Zijn technologische expertise bundelt Flanders Make in nauwe samenwerking met de Vlaamse universiteiten, FabLabs en leidende bedrijven in Vlaanderen. Het gaat om collaboratieve innovatie met een focus op Industrie 4.0 en de digitale transformatie.


(foto's: Luc De Smet)

Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(links) virtuele stethoscoop, (rechts) Mark Runacres, VUB

(links) revalidatie exoskelet (MIRAD), (rechts) Ergonomic Analysis Tool

Dirk Torfs (links) en Wouter Beke demonstreren social distancing

(links) Augmented Reality picking - (rechts) Kuka-cobot met Robotiq-grijper

Ordercreator