In maart daalde de Vlaamse export met 7,5%

Uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT), op basis van cijfers van de Nationale Bank, blijkt dat door de coronacrisis de Vlaamse buitenlandse handel sterk afgenomen is.

Trefwoorden: #corona, #export, #FIT, #Flanders Investment and Trade, #Vlaanderen

Lees verder

nieuws

( Foto: screen YouTube - Vlaamse Regering )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen heeft in maart 2020 voor 26,6 miljard euro geëxporteerd: 7,5% minder dan in maart vorig jaar. Op het vlak van import noteerde Vlaanderen dan weer een bedrag van 24,53 miljard euro in maart 2020. Dat is een daling van 11,5% tegenover maart 2019.

Ten opzichte van de buurlanden bevinden de Vlaamse exportcijfers van maart 2020 zich ergens in de middenmoot. Nederland zag een exportdaling van bijna 5%, Duitsland van 8%, Frankrijk van bijna 19%, Italië van 13,5% en Spanje van 6%.

Ruim de helft van het Vlaamse exportverlies in maart 2020 is gelinkt aan vier van Vlaanderens grootste exportmarkten: Nederland, Frankrijk, Italië en het VK (samen goed voor een daling van 3 miljard euro tegenover dezelfde periode vorige jaar).

Algemeen viel ook de Vlaamse uitvoer naar Azië terug (-15%), met onder meer een daling van 5% van de export naar China. Maar vooral wat het Midden-Oosten (-28,2%) betreft, oogt de exportsituatie negatief in maart 2020.

Er zijn ook markten waar de Vlaamse export in maart 2020 een groei kende tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het gaat o.a. om Duitsland (+1,4%), de VS (+5%) en Zweden (bijna +1%). Naar Rusland voerde Vlaanderen zelfs 32% meer uit dan in maart 2019, naar Ierland 83% meer en naar Canada 25% meer.

Voor april voorspelt de Nationale Bank een daling van de Belgische uitvoer met 24% ten opzichte van april 2019.

De Vlaamse regering kende daarom 3 miljoen euro toe aan FIT voor extra steunmaatregelen aan Vlaamse exporteurs. Het gaat onder meer om een Corona-steunpakket, een Starterspakket internationalisering en een ‘Reboot your export’-pakket.


Meer informatie over het steunpakket