Nieuwe 3D X-rayscantechnologie voor snellere kwaliteitscontrole

Het Belgische Deltaray heeft een revolutionaire 3D-scantechnologie ontwikkeld op basis van röntgenstralen, die kwaliteitscontroles op of naast productielijnen sneller maakt.

Trefwoorden: #Artificiële Intelligentie, #Deltaray, #imec.start, #kwaliteitscontrole, #productie, #scantechnologie, #start-up, #UAntwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: Deltaray )

ENGINEERINGNET.BE - De start-up, ondersteund door Universiteit Antwerpen en Imec.istart, reikt hiermee een oplossing aan voor ‘zero defect manufacturers’ in de medische wereld en automobiel- en 3D-printingindustrie, die door de veeleisende controles hun winsten zien slinken.

Kwaliteitscontroles zorgen ervoor dat de onderdelen die bij productiebedrijven van de band rollen geen gebreken vertonen en voldoen aan de behoeften van de klant. Gebeurt dit niet of verkeerd, kan het product de gebruiker in gevaar brengen en voor de fabrikanten enorme kosten veroorzaken door terugroepacties.

Deze kwaliteitscontroles creëren in sectoren zoals de automobielindustrie en medische wereld echter steeds meer uitdagingen. De nieuwe oplossing werkt met Artificiële Intelligentie (AI) en is tot 100 keer sneller dan alternatieven, waardoor de inspecties niet ten koste gaan van de productietijd.

De start-up combineert 3D-technologie met röntgenstralen om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel. Dit beeld wordt vervolgens vergeleken met het CAD-bestand, de modeltekening van het onderdeel, als kwaliteitsstandaard voor inspectie.

Door middel van gerobotiseerde manipulatie van de onderdelen en volledig geautomatiseerde workflows, gebeurt de inspectie bovendien van A tot Z zonder de nood aan menselijke tussenkomst.

Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray: “Wij willen voor producenten van kritische onderdelen de poort openen naar Quality Inspection 4.0. We hanteren doortoe een build to order-strategie en produceren, installeren en leveren het onderhoud ter plaatse.”


Op de foto (vlnr.):
Dirk Hamelinck, CEO Deltaray en Kurt Hensen, Vice President Corporate & Business Development Europe Averna (de productiepartner waar de oplossing voorgesteld werd).