Vlaamse provincies krijgen Digital Experience Lab

In elke provincie komt een Digital Experience Lab, waar bedrijven die willen digitaliseren, testen kunnen laten uitvoeren en partners zoeken om dat proces te versnellen.

Trefwoorden: #Digital Experience Hub, #digitalisering, #Hilde Crevits, #Vlaamse regering

Lees verder

nieuws

( Foto: nicoelnino - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Digitalisering is zonder twijfel de technologische verandering met de grootste impact op de hedendaagse samenleving en economie. De digitale transformatie van de Vlaamse economie wordt cruciaal om onze internationale concurrentiepositie te vrijwaren.

Om bedrijven te helpen de stap te zetten en de nodige investeringen te doen, zullen er 5 digitale labs en hubs worden opgericht. Daar zullen bedrijven terecht kunnen voor advies en begeleiding om hun digitaliseringsprojecten vorm te geven.

Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat zijn productieproces en voorraadbeheer wil digitaliseren door het gebruik van sensortechnologie. Dat bedrijf kan het vernieuwingsproces aan het lab voorleggen, testen laten uitvoeren en samen zoeken naar geschikte partners om samen mee te werken.

Deze labs zullen tot stand komen via een samenwerking tussen onderzoeksorganisaties en kennisinstellingen zoals hogescholen die de nodige infrastructuur en kennis hebben en organisaties die toegang hebben tot een grote groep van bedrijven.

De Vlaamse regering zal hierbij voorzien in een subsidie van maximum 999.000 euro per Digital Experience Lab voor een periode van 2 jaar voor projecten met een kost van 1.500.000 euro.

Vlaanderen zal ook deelnemen aan het Europese netwerk van European Digital Innovation Hubs (EDIH), die zullen zorgen voor de uitrol van geavanceerde technologie en het verspreiden van digitale vaardigheden.

Die hubs vormen een onderdeel van het Digital Europe Programma met als doel de competitiviteit rond digitale economie te verhogen en de strategische digitale capaciteiten van ondernemingen, publieke overheden en werknemers te versterken.

Binnen dit programma zal zowel gewerkt worden aan de toepassing van geavanceerde technologie (artificiële intelligentie, cybersecurity en supercomputers), als op de brede uitrol van digitale oplossingen en het versterken van digitale vaardigheden.

De Europese Commissie voorziet tussen 0,5 en 1 miljoen euro per jaar per EDIH voor projecten die over drie jaar lopen.