Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Trefwoorden: #Agoria, #digitale transformatie, #innovatie, #scale-up, #Sirris, #Vlaamse regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: nicoelnino - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Technologiefederatie Agoria en technologisch centrum Sirris kregen hiervoor de opdracht en gingen daarvoor een partnerschap aan met 21 organisaties, over verschillende sectoren heen. De opdracht start al op 1 juli 2020 en loopt 4 jaar. Het gaat om 3,7 miljoen euro per jaar, of 14,8 miljoen euro in totaal.

Doelstellingen van de opdracht zijn een verhoging van het kennisniveau bij de industrie rond de digitale transformatie en digitale organisatie, waardecreatie met artificiële intelligentie, een verhoging van het bewustzijn van de cybersecurity opportuniteiten en risico’s, waardecreatie met slimme producten en digitale diensten, een goed draaiende circulaire economie, meer aandacht voor klimaat en energie, een shift naar ‘fabrieken van de toekomst’ en ‘digitale fabrieken’.

Alle partners zullen daarvoor hun experten inzetten in een reeks individuele en collectieve diensten om die doelstellingen te halen en zo de drempel naar innovatie voor bedrijven nog verder te verlagen maar ook rond onder andere het imago van STEM-ondernemerschap (gericht op burgers en ondernemers in spe).

Naast middelen voor dit industrieel partnerschap besteedt de Vlaamse regering de komende vier jaar 650.000 euro per jaar aan “Scaleup.Vlaanderen 2.0” om de bijzondere doelgroep digitale ambitieuze startups en snelle groeiers te ondersteunen.

Daarom werd een consortium met Sirris, Agoria en imec.iStart gevormd met de ambitie om honderden startende en schalende bedrijven te ondersteunen naar een succesvolle en snelle groei.


ACHTERGROND
De 21 betrokken organisaties werden complementair samengesteld uit sectorfederaties, collectieve centra, speerpuntclusters, SOC’s (strategische onderzoekscentra), clusterorganisaties en Vlaamse wetenschappelijke instellingen.

Deze organisaties zijn elk apart al betrokken in het netwerk rond het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), maar het is de eerste keer dat ze op deze schaal zullen samenwerken.

Concreet gaat het om: Agoria Vlaanderen (technologie), Sirris (technologische innovatie), DSP Valley (cluster van slimme technologie), BIL (lastechniek), Flam3d/SIM (materialen), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Centexbel (textiel en kunststof), Wood.be (hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Flanders’ FOOD (agrovoeding), ILVO (landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek), Catalisti (chemie en plastics), CRM Group (metalurgie), VIL (logistiek), VIGC (grafische communicatie), Volta (elektrotechniek), imec (onderzoek in digitale technologieën), Flanders Make (onderzoek voor de maakindustrie), VITO (onderzoek voor duurzaamheid), The Beacon (smart cities & logistics) en The Shift (duurzame ontwikkeling).