Holst Centre start test-productielijn voor geprinte elektronica

Er zijn voor het MKB 15 cases met nieuwe functionaliteiten ontwikkeld op basis van hybrid printed electronics: van sensoren in skateboards tot bedieningspanelen gemaakt door thermoforming.

Trefwoorden: #2D-module, #bedieningspaneel, #geprinte elektronica, #Holst Centre, #HPE, #hybrid printed electronics, #InScope, #interactief, #Kone, #LED, #liftcabine, #Signify, #testproductielijn, #TNO, #ultradunne folie, #verlichting

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Toonaangevende onderzoeksinstituten uit Europa kwamen in 2017 samen om een open-access pilotlijn te ontwikkelen voor ‘hybrid printed electronics’ (HPE). Initiator en coördinator hiervan was Holst Centre.

Dit door de EU gefinancierde InScope project had als doel om geprinte elektronica zowel in industrieel als in commercieel opzicht op de kaart te zetten en zo de leidende rol van Europa te behouden in deze snel groeiende markt.

Inmiddels is Holst Centre erin geslaagd een consortium op te richten met een eigen open-access HPE testproductielijn. De productielijn is getest voor zowel grote multinationals als het midden- en kleinbedrijf.

Holst Centre heeft samen met Signify (voormalig Philips Lighting) ultradunne, interactieve folies met geïntegreerde verlichting ontwikkeld en getest. Deze folies worden op rol geproduceerd en vervangen de minder flexibele, kleinere LED-verlichtingsstrips.

De rollen folie worden als 2D-modules geïntegreerd in grote oppervlakken zoals ramen, muren en plafonds. Dit zorgt voor een betere ambiance in een ruimte.

Samen met Kone heeft Holst Centre een complete liftcabine gebouwd met een interactieve wand en geïntegreerd bedieningspaneel. De productiekosten zijn tot wel 80% lager dan die van bestaande oplossingen en het ontwerp voldoet aan alle veiligheidseisen.

Eindgebruikers kunnen profiteren van de kennis binnen het InSCOPE consortium om zo hun eigen (hybrid) printed electronics demo om te bouwen tot een prototype dat klaar is voor productie.

Het team van de pilotlijn werkt nauw samen met het bedrijfsleven om voorwaarden aan het systeem, de constructie, het gebruik en kostenbeheersing in kaart te brengen – allemaal bepalende onderdelen voor een effectief ontwerp.

Bedrijven die met Holst Centre samenwerken in het kader van het InScope project profiteren van de technische expertise en testcapaciteiten op het gebied van zowel hybrid printed als thin-film electronics.