Thor Park krijgt gebouw van 16 miljoen euro voor slimme maakbedrijven

Deze slimme maakcampus zal zorgen voor 600 extra jobs, opgeteld met de andere ambities op Thor Park moet de site in tien jaar 5.000 extra jobs opleveren.

Trefwoorden: #AMS, #EnergyVille, #Flanders Make, #Genk, #IncubaThor, #KU Leuven, #LRM, #POM Limburg, #SIRRIS, #slimme maakcampus, #T2 campus, #Thor Central, #Thor Park

Lees verder

nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste module van dit nieuwe gebouw wordt nu gerealiseerd en is 8.000m² groot en bestaat uit productiehallen, kantoorruimtes, labo’s en testruimtes.

In deze labo’s en testruimtes kunnen processen voor automatisatie, digitalisering en robotisering uitgewerkt en getest worden. Uniek in de aanpak is dat de productie-, kantoor- en testruimtes in het gebouw op een flexibele manier kunnen gehuurd worden door maakbedrijven.

Partners van het project zijn stad Genk, LRM, KU Leuven, Flanders Make, SIRRIS en POM Limburg. Het slimme maakgebouw kan rekenen op 5,2 miljoen euro vanwege EFRO en 1 miljoen euro bijkomende steun van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits.

Eind 2022 zal het slimme maakgebouw in gebruik worden genomen. Voor het ontwerp werd het Brussels architectenbureau XDGA aangesteld.

Het Thor Park in Genk, goed voor 89 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei. De site wordt onder impuls van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Stad Genk en KU Leuven getransformeerd naar een hotspot voor slimme en duurzame innovatie met de focus op energietransitie, slimme maakindustrie en smart cities.

De eerste spadesteek staat gepland in het najaar. Het is de bedoeling om het slimme maakgebouw op termijn te laten groeien van 8.000m² naar in totaal 30.000m².

Het thema 'Industrie 4.0' vormt hier de rode draad: dit laat bedrijven toe om op een slimme manier te concurreren met lageloonlanden. Het technologiepark omvat al EnergyVille, de T2 campus, Thor Central en IncubaThor.

SIRRIS en AMS zijn de eerste gegadigden voor een plaats in het slimme maakgebouw. Ook het gespecialiseerde investeringsfonds Industrya zal zich hier vestigen en gebruik maken van de faciliteiten van deze nieuwe hotspot.