Snelle glasvezel verbindt Europa met Latijns-Amerika

De laatste splice of verbinding van de nieuwste onderzeese EllaLink-kabel tussen Latijns-Amerika en Europa werd op 4 maart jongstleden gelegd.

Trefwoorden: #BELLA-consortium, #EllaLink, #Europa, #GEANT, #internet, #Latijns Amerika, #onderzeese kabel, #RedCLARA

Lees verder

nieuws

( Foto: EllaLink )

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee voltooide het BELLA-consortium (Building Europe Link to Latin America) het onderzeese kabelsysteem dat Europa en Latijns-Amerika nu verbindt.

Begin januari kwam de kabel aan land in het Portugese Sines, waar straks ook de Sines Tech – Innovation and Data Center Hub komt. Het systeem zal operationeel zijn tegen eind Q2 dit jaar.

Datacenters in Madrid, Lissabon en Sines zullen binnenkort rechtstreeks verbonden zijn met Fortaleza, Rio de Janeiro en São Paulo. Het stimuleren van zakelijke, wetenschappelijke en culturele uitwisselingen tussen beide continenten moet de weg effenen voor samenwerking in high-performance computing en aardobservatiedata.

Maar ook binnen Latijns-Amerika lopen verschillende datasnelwegen over land. Zo worden data centers in Lissabon, Madrid en later Marseille verbonden met São Paulo, Rio de Janeiro en Fortaleza, in een partnership met Equinix en Interxion.

Extra verbindingen met Madeira en de Kaapverdische eilanden worden gepland. Ook connecties met Mauritanië, Marokko, Frans Guinea en de Kanarische eilanden komen in beeld.

De EllaLink-kabel halveert de latentietijd tussen Portugal en Brazilië tot minder dan 60ms. Nu nog die hoge capaciteit en snelheid voor data-intensief onderzoek en onderwijs on line brengen.


ACHTERGROND
Het BELLA-consortium, dat elf Europese en Latijns-Amerikaanse onderzoeks- en onderwijsnetwerken telt uit Brazilië, Chili, Colombia, Duitsland, Ecuador, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. Het programma wordt geleid door het Zuid-Amerikaanse onderzoeks- en onderwijsnetwerk RedCLARA en het pan-Europese onderzoeks- en onderwijsnetwerk GEANT. Het project zou nu gaan om een investering van zo’n 150 miljoen euro.


Zie ook: Nieuwe onderzeese glasvezelkabel tussen Europa en Latijns-Amerika