Oostendse haven boerde goed in 2020 ondanks corona

De strategie die sinds 2019 wordt uitgerold, focust op het uitbouwen van nichemarkten met watergebonden activiteiten. In 2020 is Haven Oostende hierin ondanks de pandemie goed geslaagd.

Trefwoorden: #economie, #Haven Oostende, #logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Haven Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - In de eerste twee maanden steeg de tonnage ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Maar de komst van het COVID-19 coronavirus bracht een knik in de groeicurve teweeg.

Haven Oostende strandde daardoor jammer genoeg op een gedaald scheepstonnage, maar noteerde wel méér scheepsbewegingen en voor het tweede jaar op rij konden nieuwe bedrijven aangetrokken worden. Op termijn zullen de nieuwkomers meer dan 400 bijkomende tewerkstellingsplaatsen aanbieden.

Financieel was 2020 het beste jaar van de voorbije 15 jaar. De trendbreuk met het verleden is een feit. Maar er ligt nog veel werk op de plank en de impact van de pandemie zal ook in 2021 nog ten volle doorwegen.

Zo werden investeringsprojecten, waarvoor de REBO zwaarlastterminal in aanmerking kwam, uitgesteld en zal de verminderde scheepstrafiek slechts geleidelijk herstellen.

Daarbij komt dat de noodzakelijk kosten- en investeringslast die door Haven Oostende zelf gedragen wordt om de installaties verder op punt te zetten, ook in 2021 hoog zal zijn.