Trends en evolutie van Vlaamse cleantech

Cleantech Flanders heeft onlangs zijn cleantech rapport 2021 uitgebracht en geeft een overzicht van de belangrijkste facts & figures op gebied van cleantech-activiteit in Vlaanderen.

Trefwoorden: #cleantech, #Cleantech Flanders, #jaarrapport, #VITO

Lees verder

nieuws

( Foto: Cleantech Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - De coronacrisis heeft hard toegeslagen, ook in onze Vlaamse economie. De zuivere cleantech-bedrijven lijken echter de dans te ontspringen. Dat blijkt uit het Cleantech rapport 2021.

Daarin zien we hoe, van de 1.503 onderzochte bedrijven, slechts vier het faillissement hebben aangevraagd in 2020. Vooral sectoren zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, duurzame mobiliteit en duurzame gebouwen bieden een gunstig ondernemingsklimaat voor startups.

Cleantech is een zeer jonge sector. Om zicht te krijgen op de evolutie van de sector in Vlaanderen, heeft Cleantech Flanders een overzicht gemaakt van de voorbije tien jaar en hierbij per jaar 9 domeinen vergeleken.


De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:

  • In tien jaar tijd is het aantal zeer kleine cleantech-bedrijven en het aantal middelgrote tot grote cleantech-bedrijven opvallend toegenomen. Dat wijst op een gunstig ondernemingsklimaat voor startende cleantech-bedrijven en een sterke, concurrentiële marktpositie, die hun groei naar middelgrote tot grote bedrijven mogelijk maakt.
  • Slechts vier cleantech-bedrijven vroegen in 2020, het jaar gekenmerkt door de coronacrisis, het faillissement aan. Het moratorium tussen 18 maart en 17 juni op faillissementen vertaalt zich niet in meer faillissementen nà die periode. Alle faillissementen dateren van voor april 2020.
  • Hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, duurzame mobiliteit en duurzame gebouwen zijn domeinen met het gunstigste ondernemersklimaat voor cleantech-startups.
  • De markt van recyclage en afval, water en afvalwater, industriële verwerking en productie en – in mindere mate – duurzame landbouw tellen de meeste gevestigde actoren.
  • De directe tewerkstelling door cleantech in Vlaanderen bedroeg in 2019 maar liefst 29.168 VTE werknemers en is vrij stabiel. De totale tewerkstelling (direct + indirect) ligt veel hoger, dankzij cleantech-activiteiten in gevestigde bedrijven, die niet als ‘zuivere cleantech’ in de studie zijn opgenomen.
  • De belangrijkste cleantech-hubs bevinden zich in regio’s met belangrijke instituten voor hoger onderwijs en locaties met een hogere economische activiteit. Gent blijft de regio met de hoogste concentratie aan cleantech-bedrijven, gevolgd door Antwerpen en Leuven. Oostende zette zich het afgelopen jaar opvallend op de kaart. De komst van het nieuwe Maritiem Onderzoekscentrum is daar niet vreemd aan. Meer dan 70% van de nieuw geïdentificeerde cleantech actoren in deze regio zijn verbonden met water- en offshore-activiteiten.

Klik hier om het volledig rapport te lezen