Schunk pakt uit met biomimetische grijpertechnologie

De nieuwe Adheso-technologie van Schunk, sterk in grijpsystemen en klemtechnieken voor robots, bouwt op Van-der-Waals krachten en haalde inspiratie bij de gekko.

Trefwoorden: #biomimetisch, #bionisch, #gekko, #grijpsysteem, #robot, #Schunk

Lees verder

Techniek

( Foto: Schunk )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe grijper- of liever ‘kleef’technologie die Schunk samen met de startup Innocise ontwikkelde, werd afgekeken van de gekko.

Ze gebruikt intermoleculaire Van der Waals-krachten om werkstukken te manipuleren. De grijper/kleefplaat pikt zowel heel kleine en lichte zaken als zware componenten op. Ook zeer gladde oppervlakken (glas, kunststof, ...).

De zelfklevende grijpers zijn wel toepassings/klantspecifiek. Er wordt dan gesleuteld aan het materiaal, de topografie en de miniaturisatie.

Een lichte druk op het werkstuk volstaat om het op te pakken. Die lichte druk maakt het contactoppervlak groter waardoor de effecten van de Van der Waals-krachten gaan spelen. Losmaken van de grijper kan op drie manieren: met een draai-, kantel- of schuifbeweging. Een actieve wisser is eveneens mogelijk.

De technologie komt helemaal tot haar recht in cleanroom-omgevingen (farma, elektronica,…). Het grijpen laat geen residu achter. Er komt geen extra energie, mechanische kracht, pneumatica of stroom aan te pas. Dat vereenvoudigt het operationele gebeuren en verlaagt bedrijfskosten.

Schunk heeft alvast vier standaard ADHESO-grijperpadformaten met bijpassende ISO-flensadapter, In Schunks CoLab kunnen klanten de nieuwe technologie alvast valideren vooraleer ermee in zee te gaan.

De technologie kreeg alvast de German Innovation Award 2021 met Excellence in Business to Business-wedstrijdklasse toegekend in de categorie Machines & Engineering.


Video's: