Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Trefwoorden: #Bosch, #chip, #Dresden, #halfgeleider, #productievestiging

Lees verder

Techniek

( Foto: Bosch )

ENGINEERINGNET.BE - Bosch heeft ongeveer een miljard euro geïnvesteerd in deze nieuwe hightechvestiging. De productie start in juli en vanaf dan zullen de halfgeleiders die in de nieuwe fabriek worden geproduceerd, gebruikt worden in hun elektrisch gereedschap. De microchipproductie voor de automobielsector start dan weer in september.

Dankzij de combinatie van artificiële intelligentie en het Internet of Things wordt de basis gecreëerd voor datagestuurde, permanente verbetering in de productie. Concreet betekent dit dat alle gegevens van de halfgeleiderfabriek (van systemen, sensoren en producten) in één centrale gegevensopslagplaats worden verzameld.

In de fabriek worden elke seconde productiegegevens met een volume van omgerekend 500 bladzijden tekst gegenereerd. Per dag komt dit neer op meer dan 42 miljoen bladzijden. Deze gegevens worden vervolgens met behulp van artificiële intelligentiemethoden geëvalueerd.

Zelfoptimaliserende algoritmen leren om voorspellingen af te leiden uit de gegevens. Hierdoor kunnen fabricage- en onderhoudsprocessen in realtime worden geanalyseerd.

Een AI (artificiële intelligentie)-algoritme herkent bijvoorbeeld de kleinste afwijkingen in de productie, die door specifieke foutbeelden, zogenaamde signaturen, op de wafers zichtbaar worden. De oorzaken worden meteen geanalyseerd en de procesafwijkingen onmiddellijk gecorrigeerd, nog voordat zij de betrouwbaarheid van het product kunnen aantasten.

Ook onderhoudswerkzaamheden kunnen met behulp van artificiële intelligentie worden geoptimaliseerd. Algoritmen kunnen nauwkeurig voorspellen of en wanneer een productiemachine of robot onderhoud moet krijgen of opnieuw moet worden afgesteld.

Een ander bijzonder kenmerk van de halfgeleiderfabriek is dat ze in twee versies ('digital twin') bestaat: eenmaal in de reële en eenmaal in de digitale wereld. Alle onderdelen van de fabriek en alle relevante bouwplangegevens van de complete halfgeleiderfabriek werden tijdens de bouwfase digitaal geregistreerd en gevisualiseerd in de vorm van een driedimensionaal model.

Ook bij onderhoudswerkzaamheden wordt hightech toegepast: via databrillen en augmented reality kunnen de machines op afstand worden onderhouden. Zo kunnen onderhoudswerkzaamheden in Dresden door de expert van een fabrikant van installaties in Azië worden uitgevoerd, zonder dat die ter plaatse hoeft te zijn.


Lees hierover ook een interessant artikel dat eerder in Engineeringnet Magazine verschenen is