Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Trefwoorden: #biomarker, #biosensoren, #chips, #diagnose, #fotonica, #kanker, #LioniX International, #microfluïdisch, #nanocoatings, #Oost NL, #PhotonDelta, #Qurin Diagnostics, #Surfix, #WUR

Lees verder

Techniek

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Een Nederlands consortium, bestaande uit de bedrijven Qurin Diagnostics en LioniX International, industrieversneller PhotonDelta en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, steunt Surfix met deze investering.

Surfix ontwikkelt speciale coatings op basis van Wageningse kennis en brengt deze op de markt. Deze nanocoatings zijn vooral interessant voor bedrijven die biosensoren ontwikkelen: sensoren die buiten het lichaam allerlei dingen meten als ze in contact komen met biologisch materiaal.

Het bedrijf kan met dit geld de ontwikkeling van haar plug-and-play diagnostiek platform voor tests versnellen. De eerste toepassingen zijn onder meer een vroege kankerdiagnose.

Zo zijn Qurin en LioniX al een tijdje bezig met een biosensor die kanker kan detecteren in urine. Om die sensor zó gevoelig te maken dat dit lukt, is de speciale coating van Surfix van groot belang. Daarom namen Qurin en LioniX in 2019 Surfix over.

Het diagnostiek platform combineert de geïntegreerde fotonica-chip van LioniX met de nanocoatings van Surfix voor de juiste werking van het detectiegedeelte en het microfluïdische gedeelte.

Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips zijn te ontwikkelen die enorme hoeveelheden data detecteren, vastleggen en verwerken met licht in plaats van met elektra.

Gebruik van licht betekent dat nieuwe soorten apparaten en systemen, zoals biosensoren, kunnen worden gemaakt die veel goedkoper, sneller, kleiner, meer robuust en betrouwbaarder zijn tijdens het gebruik, terwijl ze minder energie verbruiken.

Qurin wordt de launching customer van het nieuwe platform op vlak van kankerdiagnostiek, waarbij de hele volwassen bevolking op regelmatige basis gescreend kan worden.

Op deze manier hoopt Surfix bij te dragen aan de vroege opsporing van kankerpatiënten. De nieuwe biomarker-technologie van Qurin heeft tot doel de meeste kankersoorten in urine te detecteren, waaronder longkanker en kanker van de dikke darm.