Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Trefwoorden: #Agoria, #Carine Lucas, #Dewi Van De Vyver, #digitalisering, #Flow Pilots, #maakindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flow Pilots )

ENGINEERINGNET.BE - De maakindustrie evolueert razendsnel. En toch is er in deze sector nog een serieuze inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering.

Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creëren.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste trends:

 1. Vraag en aanbod in kaart brengen
  Digitale transformatie is meer dan een blad papier digitaal maken. Het betekent een echte meerwaarde creëren. Er is vandaag een enorme stroom aan providers, die allemaal inspelen op een ander digitaal facet, waardoor maakbedrijven door de bomen vaak het bos niet meer zien. Het is belangrijk dat digitale transformatiebedrijven heel duidelijk toelichten wat ze precies doen en voor wie, en welke expertise ze te bieden hebben.
 2. Bedrijven blijven aarzelen door pandemie
  Maakbedrijven beseffen dat digitale transformatie een must is. Dat heeft de Covid-pandemie pijnlijk duidelijk gemaakt. Wegens de plots veranderde noden moesten veel bedrijven in sneltempo digitaliseren. Daardoor zijn afdelingen, zoals sales en back office, de laatste maanden wel getransformeerd in heel wat maakbedrijven. Maar in onzekere coronatijden blijven velen vaak twijfelen, waardoor de transformatie uitblijft in de domeinen waar die het meest meerwaarde kan opleveren.
 3. Low risk is populair... maar beperkt
  Heel wat bedrijven kiezen voor zogenaamde off the shelf platformen omdat ze goedkoop en low risk zijn. Die vereenvoudigen een aantal processen, maar bieden eerder beperkte functionaliteiten. Een op maat gemaakt platform dat precies doet wat het moet doen, kan meer soelaas bieden.
 4. Meer contact met eindgebruiker
  De maakindustrie is een sector waar opvallend weinig of zelfs helemaal geen digitaal contact is tussen producent en eindgebruiker. Maar eindgebruikers willen de herkomst van hun product kunnen traceren. Voor bedrijven is het dan weer erg waardevol te weten hoe die eindgebruikers hun product gebruiken en wat ze er goed en niet goed aan vinden.