Vernieuw machinepark met ’Machine upgrading’

Elk productiebedrijf heeft machines die nog functioneren maar niet geschikt zijn voor digitale transitie. Het kan soms voordeliger zijn om deze met slimme aanpassingen up-to-date te brengen.

Trefwoorden: #digitalisering, #Flanders Make, #Industrie 4.0, #machinepark, #upgrade, #whitepaper

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Veel ondernemers houden de boot nog af om de digitale transitie te maken voor hun machinepark. Ze stellen de investeringen uit omdat ze in de eerste plaats denken aan het vervangen van machines.

Daardoor bestaat de kans dat ze de trein naar industrie 4.0 compleet missen. In plaats van deze machines zomaar te vervangen wint upgrading, waarbij componenten van oude machines geoptimaliseerd worden met nieuwe functionaliteiten, aan belang.

De voordelen van een machine upgrade beperken zich niet tot het financiële plaatje. Het biedt ook een vorm van zekerheid. Van bestaande machines weten we wat ze kunnen en hoe ze presteren. Over een nieuwe installaties heerst er onzekerheid.

Het is immers niet omdat iets nieuw is, dat het ook beter werkt. Nieuwe machines werpen ook vragen op rond opleiding. Zal een nieuwe machine voldoende gebruiksvriendelijk zijn? Zullen alle productiemedewerkers ermee aan de slag kunnen of moet ook in opleiding worden geïnvesteerd?

Een ander euvel is dat weinig fabrieken fysieke plaats op overschot hebben. Een nieuwe productielijn parallel opbouwen of hiervoor een bestaande installatie wekenlang uit dienst nemen kan eenvoudigweg niet. Geen enkele fabriek kan zich vandaag een stilstand van zelfs maar enkele dagen veroorloven.

Tenslotte valt ook vanuit duurzaamheidsoogpunt de investering in vernieuwing niet altijd goed te praten. Heel wat installaties hebben mits goed onderhoud weinig ingeboet op hun mechanische prestaties. Deze machines vervangen door nieuwe exemplaren is niet alleen geldverspilling, maar brengt ook een nutteloze extra druk mee op het milieu.

Natuurlijk komen er ook bij 'Machine Upgrading' kosten kijken, maar op de lange termijn zal een bedrijf er financieel de vruchten van plukken. Een upgrade zorgt ervoor dat de machines productiever en flexibeler worden, ze beschikken hierna over meer en betere functionaliteiten en zijn makkelijker te onderhouden. De machines zullen door de make-over veel langer meegaan.

Om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar industrie 4.0, heeft de Vlaamse regering verschillende proeftuinen opgezet, waaronder de proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0’. Deze proeftuin toont bedrijven hoe ze bestaande industriële systemen zonder grote meerkosten kunnen upgraden tot industrie 4.0-niveau. Behalve inspiratie, krijgen bedrijven hulp bij het maken van een kosten-batenanalyse en begeleiding bij hun upgrade-traject.

Flanders Make is één van de partners in dit project en publiceerde daarom, in samenwerking met machinebouwer VINTIV uit Beringen en met ondersteuning van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), een inspirerende whitepaper met praktisch advies over het onderwerp.


(bron en foto: Flanders Make)

Klik hier om de whitepaper te downloaden