Hyundai Motor Group verwerft meerderheid in Boston Dynamics

De deal, waarbij de Koreaanse autobouwer 80% van de aandelen in het Amerikaanse Boston Dynamics neemt, is vorige week, na de vereiste controles, afgerond.

Trefwoorden: #Boston Dynamics, #Hyundai Motor Group, #robot, #Stretch

Lees verder

Techniek

( Foto: Boston Dynamics )

ENGINEERINGNET.BE - Hyundai Motor Group nam midden december 80% van de aandelen, en dus een grote meerderheid, in het Amerikaanse Boston Dynamics, dat gekend is voor zijn innoverende humanoïde -Atlas- en animaloïde robots, zoals de robothond Spot, die autonome inspectie- en bewakingsopdrachten aankan maar ook koerier kan zijn.

In juni 2020 lanceerde Boston Dynamics de verkoop van die Spot. Er zouden er al honderden verkocht zijn bij energiebedrijven, in de bouw, productie, olie en gas en mijnbouw, ook in Europa. Dit jaar komt er van deze robot trouwens een ‘enterprise versie’.

Het bedrijf onthulde onlangs ook Stretch, een mobiele robot die speciaal is ontworpen voor magazijnfaciliteiten en distributiecentra.

Naar verluidt wil Hyundai de robottechnologie inzetten in mobiliteit en logistiek en later in de zorg. Het hoopt er ook voordeel in te vinden voor autonome voertuigen en zijn exoskeletten.

De overname past in Hyundai's strategische transformatie naar een Smart Mobility Solution Provider. Daartoe investeert het in de ontwikkeling van o.a. autonoom rijden, kunstmatige intelligentie (AI), Urban Air Mobility (UAM), slimme fabrieken en robots.

Twee jaar geleden showde de autobouwer zijn Elevate, de ‘wandelende auto’, waaraan met het designbureau Sundberg-Ferar is gewerkt. Dat gebeurde op de CES consumentenelektronicabeurs in Las Vegas en niet op een of ander autosalon.

Hyundai ondersteunt de verdere groei van de Boston Dynamics productlijn en zal ook de wereldwijde verkoop- en servicevoetafdruk ondersteunen.

Vroeger was de innoverende robotbouwer deel van Google tot de overname in 2017 door het Japanse Softbank dat nog 20% van de aandelen behoudt. De deal werd vorige week -na de nodige instemmingen van regelgevers- afgerond.

Het mobiele robotbedrijf werd op ongeveer 922 miljoen euro gewaardeerd.