Twintig Belgische technologiebedrijven nemen deel aan Olympische Spelen

Niet alleen met 122 atleten telt ons land de grootste delegatie ooit aan de Olympische Spelen. Ook een recordaantal van 20 Belgische technologiebedrijven maakt zich op voor de Spelen in het Japanse Tokio.

Trefwoorden: #Agoria, #Olympische Spelen, #technologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Deze bedrijven, die lid zijn van de Agoria Sports & Entertainment Technology Club, dragen bij tot de duurzaamheid, veiligheid, fan engagement, media, tijdelijke locaties, connectiviteit en prestaties tijdens de Spelen.

Nicolas Bourdon, voorzitter van de Agoria Sports & Entertainment Technology Club: "We kunnen trots zijn op deze recordbijdrage van Belgische bedrijven aan zo'n vlaggenschipevenement, rekening houdend met de moeilijke periode die we kennen en deze verre bestemming."

Hieronder de lijst met bedrijven (enkel degene die vermeld mogen worden zonder wettelijke beperkingen):

 • PRG (Haacht) is betrokken bij de openingsceremonie van de Spelen door meer dan 18 ton van audiovisuele apparatuur en 5 operatoren te sturen.
 • BICS (Brussel) is bezig met een belangrijke upgrade waardoor de capaciteit vertienvoudigd wordt om tegemoet te komen aan de verwachte groeiende vraag naar roaming en IP-gebaseerde diensten tijdens de Spelen.
 • Veldeman (Bree) leverde 400 tentstructuren met een totale oppervlakte van 30.000 vierkante meter, speciaal ontworpen voor de Japanse markt om bestand te zijn tegen tyfoons. De structuren zullen gebruikt worden voor onder andere logistieke doeleinden en kleedkamers voor atleten.
 • Pitagone (Anderlecht) leverde veiligheidsbarrières aan de plaatselijke autoriteiten.
 • Lapauw International (Kortrijk) realiseerde een industrieel wasserijproject, om de capaciteit tijdens de Spelen te verhogen, voor hotellinnen in de buurt van de luchthaven Narita.
 • Panega (Hasselt) levert een Athlete Management System dat gebruikt wordt door de medische staf van Team Belgium en dat verder zal worden uitgebreid. Alle communicatie en planning tussen atleten en coaches enerzijds en de medische staf anderzijds zal via Panega verlopen.
 • RT Loc (Merksplas) levert wearable technologieën die de positionering en andere kenmerken van de prestaties van de atleten monitoren.
 • Content Stadium (Brugge) biedt online platforms aan die ontworpen zijn voor een efficiënte en altijd brand on content creatie. Het bedrijf stelt een aantal internationale federaties, nationale Olympische comités en mediabedrijven in staat om met slechts een paar klikken grafieken te maken voor social media, animaties en video content te creëren en te delen om de hele opbouw en hoogtepunten van de Spelen te tonen.
 • Animotion (Zottegem) leverde virtual reality-animaties.

De Equestrian cluster van de club heeft ook bewezen zeer effectief te zijn in het ondersteunen van de Spelen en de Belgische deelnemers. De cluster werd opgericht in 2017, vlak na de Spelen van Rio. Tijdens een Economische Missie in Peru, in het kader van de Pan-Amerikaanse Spelen van 2019, bleek dat er een opportuniteit was om de grote Belgische Equestrian bedrijven top of mind te brengen.

De Spelen in Tokio tonen aan dat de resultaten niet lang op zich lieten wachten, met de deelname van de volgende Belgische bedrijven die actief zijn in de Equestrian sport:

 • Sibelco (Antwerpen) levert sinds 2018 meer dan 6.000 ton zand voor de paardenpistes om aan de nodige capaciteit te voldoen.
 • Equicty (Waregem) ondersteunt stallen van Olympisch niveau met hun dagelijkse training en gezondheidstaken voor paarden, in alle 3 de Equestrian disciplines.
 • Govaplast (Alken) leverde duurzame gerecycleerde ambachtelijke 'cradle to cradle' stalplanken voor de spelen.
 • Cavalor (Drongen) levert een complete lijn paardenvoedersupplementen en verzorgingsproducten aan veel van de deelnemende ruiters.
 • BM Service (Maasmechelen) zorgde voor de geschikte fundering en de ideale bodemsamenstelling voor verschillende trainingsfaciliteiten.
 • Equilog Services (Zoersel) organiseert zorgeloos en veilig transport, logistieke diensten en administratie om de paarden op hun bestemming te krijgen.
 • De Sutter Naturally (Kampenhout) zorgt ervoor dat de paarden aan huis grazen en trainen in kwalitatief hoogstaande, duurzame en veilig omheinde omstandigheden.
 • Geerkens Hippico (Meeuwen) heeft Equestrian complexen en trainingsfaciliteiten voor Equestrian sporters gebouwd en ingericht.
 • De Equitom kliniek (Meldert) is het state-of-the-art paardenziekenhuis waar vele paarden van over de hele wereld een passende behandeling krijgen in hun eersteklas faciliteiten uitgerust met de nieuwste technologieën zoals magnetic resonance imaging (MRI), scintigrafie, robotic CT en CT-scan (computer tomografie).